Hlavní hygienička Pavla Svrčinová (19. března 2021)

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová (19. března 2021) | foto: Petr TopičMAFRA

Zpomalování epidemie je na dohled, míní hlavní hygienička Svrčinová

  • 11
Počty nově nakažených covidem v Česku jsou v posledních dnech vysoké, ještě dlouho klesat nebudou. Ve Snídani s Novou to uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Naznačila ale, že se dostáváme do situace, kdy by mohlo dojít k „brždění epidemie“. Pozor je ale podle ní nutné dát na variantu omikron, ke které se sama Svrčinová staví s respektem.

„I z relativní pozitivity testů a z toho, kolik je mezi pozitivními symptomatických a asymptomatických osob, se zdá, že jsme teď v situaci, kdy by mohlo začít docházet k brzdění epidemie,“ řekla ve Snídani s Novou hlavní hygienička.

Na vyhodnocení situace je ale podle ní příliš brzo. „Myslím si, že až o víkendu a začátkem příštího týdne budeme moci s jistotou říci, zda epidemie v Česku opravdu brzdí,“ dodala Svrčinová.

V televizi se vyjádřila také k nové variantě covidu omikron, jejíž výskyt testy v pondělí potvrdily také v České republice.

„K té variantě omikron se stavím trošku s respektem. Musíme dbát předběžné opatrnosti, dat zatím není příliš mnoho. Zdá se, že se opravdu šíří hlavně mezi mladými lidmi a ty příznaky nejsou tak výrazné. Uvidíme, co to udělá při šíření ve vyšších věkových skupinách. Doufáme, že se zatím příliš nerozšíří v Evropě, dokud nebudeme mít dostatek dat. V Česku máme stále jen jeden potvrzený případ,“ uvedla.

Dále se hygienička zmínila také o dlouhodobě trvajícím problému trasování kontaktů pozitivně testovaných lidí. Ten v současnosti hygienické stanice řeší v souvislosti s vysokým počtem infikovaných dětí. Za poslední dva týdny připadá na 100 tisíc obyvatel až 3 tisíce nakažených dětí. 

Žák je v karanténě, ale rodiče ho pošlou do školy. Hrozí jim milionová pokuta

Svrčinová přiznala, že hygieny stanice nejsou v mnoha případech schopné vytrasovat, kde se děti s covidem setkaly. „Zhruba jedna třetina až 40 procent dětí je vytrasováno tak, že zdrojem nákazy by měla být škola. Potom je to nákaza v rodinách, kroužcích a pak se nám zhruba ve 40 procentech nepodaří přijít na to, kde dítě k nákaze mohlo přijít,“ uzavřela.

Denní přírůstky nakažených podle stupně očkování

Pavla Svrčinová měla v pondělí pozitivní výsledek testu na koronavirus, vysílání se proto účastnila videokonferenčně z izolace. Prozradila, že covid u ní probíhal bezpříznakově. Měla pouze zvětšené mízní uzliny na krku a nateklé dásně, uvedla.

Počty nově hospitalizovaných podle stupně očkování


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video