Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 5. 12. 2007 14:13

Hlasování o nedůvěře vládě

zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES, zpravodajství ČT

18:58
Poslanec KSČM Pavel Kováčik navrhl odročení jednání Sněmovny a jeho přesunutí na čtvrtek ráno.
18:57
David Rath poděkoval Marku Bendovi za poučení a označil ho jako nedostunovaného právníka, který předsedá ústavně-právnímu výboru. Premiér Topolánek, který sedí za řečnickým pultem na to reagoval zvoláním:"Fuj!"
18:54
Ve Sněmovně se řeší problém jistého tlačítka, kterým se vypínají mokrofony řečníkům hovořícím nad daný časový limit. Urban říká, že o žádném podobném zařízení neví a považuje to za nemístné. Benda následně cituje z jednacího řádu nařízení týkající se faktických poznámek.
18:51
Pokračuje se v debatě nad jednacím řádem. David Rath poučuje řídící jednání Miroslavu Němcovou i poslance Marka Bendu. "Přečtěte si jednací řád a pokuste si to zapamatovat," řekl Rath Němcové s tím, že podobné problémy s ní podle něj nejsou poprvé.
18:49
Poslanec Benda vysvětluje Urbanovi, že důvodem odebrání jeho slova před dvěma hodinami bylo to, že překročil dvouminutový limit faktické poznámky. "Porušil jste jednací řád," vysvětlil mu.
  • Rozprava Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka

    Rozprava Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka - (4. prosince 2007) / Autor: Zbyněk Stanislav ČTK

18:46
"Obávám se, že česká demokracie směřuje směrem na Východ," řekl Urban v souvislosti s vládními plány.
18:41
Urban vyzval Petra Nečase, který sedí stranou za ním, aby přistoupil k mikrofonu a zopakoval, co mu před chvíli řekl. Nečas to odmítl a řídící rozpravy Miroslava Němcová Urbana napomenula. Urban tedy reprodukoval Nečasova slova sám: "Řekl o mně, že jsem blázen," stěžoval si poslancům.
18:39
U mluvnického pultu to vře. Poslanec Milan Urban se rozčiluje nad tím, že mu byl před dvěma hodinami při jeho proslovu vypnut mikrofon, což považuje za neslýchaný útok na parlamentní demokracii.
18:35
Převod zdravotnických institucí na akciové společnosti je značné riziko, varuje poslanec Sobotka.
18:23
ČSSD podle kuloárových informací požádá o přerušení rozpravy do doby, než se Jiří Čunek vrátí do vlády, protože by to znamenalo zásadní změnu. Předseda KDU-ČSL Čunek totiž oznámil vedení strany, že se chce do kabinetu vrátit a předsednictvo ho v tom podpořilo. Důvodem je jeho očištění v kauze úplatku, který údajně převzal před lety coby starosta Vsetína. více zde
18:23
Sobotka říká, že se současná vláda stále ještě veze na úspěchu dobré hospodářské politiky sociálních demokratů.
18:17
Bohuslav Sobotka tvrdí, že následkem reforem se zvýší počet lidí, kteří budou sociálně vyloučení nebo přinejmenším ohroženi chudobou.
18:13
Miroslava Němcová přerušila ministryni Stehlíkovou, protože hluk ve Snemovně překročil únosnou mez. Po uklidnění debatujících poslanců pokračuje Stehlíková v řeči.
18:10
Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková obhajuje práci svého úřadu. Dřív prý bylo zvykem, aby nápady byly jen na papíře nebo webových stránkách. Například v oblasti sociálně vyloučených Romů podle ní probíhala pouze akademická debata, Topolánkova vláda ovšem rozjela skutečnou terénní práci.
18:08
Řídící schůze Miroslava Němcová oznámila, že poslanec Hojda prý našel svou hlasovací kartu, a tak mu nebude třeba opatřit náhradní.
18:05
Grebeníček vládě vyčítá, že podporou amerických vojenských operací a stavby amerického radaru v Česku kabinet zpochybňuje evropskou spolupráci a integraci. Co se týče reforem, příští rok podle něj bude pro běžné občany obdobím sociálních zkoušek.
17:43
Přímé platby ve zdravotnictví jsou protiústavní, napadl komunista Miroslav Grebeníček vládní návrh. Lékaři jsou podle něj vrženi do role trhovců.
17:43
"Občané tuto vládu nechtějí, a tak ani my jí dnes nedáme důvěru," uzavřel svou řeč Dolejš.
17:33
Vláda má sedmadvacetiprocentní důvěru, která je tajícím ledovcem někdejších sympatizantů ODS, tvrdí Dolejš.