Hezké divadélko zvané Jestřáb

  • 22
Vymýšlení poetických jmen pro policejní akce bylo léta doménou protidrogové centrály. Pravda, názvy jako Kosa, Boss, Titánium nebo Zubař jsou spíše bizarní než poetické, ale aspoň nápaditější než přežívající esenbácký slang.

"Po vyhodnocení skutečností byl ustanoven a realizován pachatel, který nám páchal trestnou činnost, byl předveden na oddělení za účelem podání vysvětlení."

Dopravní policie nechtěla být pozadu, a tak přišla s Kryštofem. Tahle celkem sympatická postava světce se ujala, a vyrojí-li se dnes někde větší množství policistů v bílých čepicích, automaticky se mluví o Kryštofovi.

V minulých dnech však Kryštofa nahradil Jestřáb. Slovenský ministr vnitra Vladimír Palko chtěl být asi zvlášť originální, a tak sousedům nabídl velkou, nadnárodní, přeshraniční, policejní, dopravně bezpečnostní, preventivně represivní kontrolní akci (sen všech ministrů vnitra a policejních prezidentů světa). A dodal úderný název z ptačí říše. Sousedé - Česko nevyjímaje – nemohli nabídce odolat.

Už samo slovo "jestřáb" budí respekt. Někdo si vybaví stejnojmenný vrtulník americké armády nebo vžité označení pro vojenské dogmatiky, jiný sociální baladu Jestřáb kontra Hrdlička od Svatopluka Čecha.

Představa jestřába s roztaženými křídly nahání hrůzu, byť je to v tomto případě jen slovo. Slovo je silné, policejní pokušení vyvolávat u řidičů strach ještě silnější. Nezná hranic, stejně jako akce Jestřáb.

V našich zeměpisných šířkách hnízdí jestřáb lesní. Je to sice zdatný lovec, ale žije vskrytu, u kmenů stromů či na níže položených větvích.

Neznamená to, že při akci nesoucí jeho jméno by měli policisté neviditelně číhat za bukem (to navíc dělají na mnohých místech po celý rok, jestřáb nejestřáb), ale že efektivních výsledků se dá dosáhnout méně okázalými způsoby. A pro získávání respektu občanů je podobně monstrózní podnik vysloveně kontraproduktivní.

Tedy pokud o respekt řidičů policisté stojí a pokud nejsou takovéto akce pořádány proto, aby ta neřídící (a na řidiče často a oprávněně nadávající) část národa byla uspokojena, že stát pro takzvaně obyčejné lidi něco dělá. Tak jako byla mylně uspokojena při schválení zákona o provozu na pozemních komunikacích (výsledkem bylo, že přednost na přechodu zapříčinila jen zmatky a víc mrtvých a zraněných). Tak jako je omylem si myslet, že bodový systém vyřeší přestupky řidičů (výsledkem bude, že řidič-gauner, který se blíží k osudové bodové hranici, bude logicky dělat větší obstrukce, aby oddálil odebrání řidičáku, nebude přestupky uznávat a bude i víc pokusů o uplácení).

Akce typu Jestřáb problémy na českých silnicích nevyřeší. Slouží pouze k prezentaci informací policie o policii, u čehož bohužel řada českých médií ochotně asistuje bez stopy kritického odstupu. Je pravda, že se těžko kritizuje zpráva, že policisté byli pilní a že odhalili spoustu lumpů.

To ale mají dělat celý rok, k tomu není nutné pořádat podobná divadla.

Snad jednou někoho napadne, že by se mělo přestat s vymýšlením mediálně hezky vypadajících akcí a mělo by se začít uvažovat o opravdovém řešení opravdových problémů.

O stavu vozovek. O zvýšení sankcí pro řidiče kamionů, kteří jsou u drtivé většiny nehod způsobujících ty děsivé kolony. O osvětě pro řidiče malých vozidel, kteří – když už se do té kolony dostanou – si neumějí poradit s tak banální věcí, jako je "zip", a tak dále... Třeba na to jednou nějaký ministerský úředník či snad policejní důstojník přijde. Pokud se mu to podaří, budiž mu provolána sláva, byť by se jmenoval třeba Kryštof Jestřáb.

Policejní akce Jestřáb na Provazníkově ulici v Brně. (6. června 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video