Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák při příchodu na jednání špiček...

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák při příchodu na jednání špiček hnutí ANO. (8. února 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Hejtman Vondrák opustil klub ANO, bude nezařazeným poslancem

  • 68
Poslanec a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák opustil klub ANO, který má tak nově 71 členů, oznámila šéfka klubu Alena Schillerová. Vondrák, který před volbou prezidenta otevřeně podporoval Petra Pavla proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, již před pár dny také položil funkci místopředsedy hnutí.

„Dospěl jsem k názoru, že je nezbytně nutné vystoupit z tohoto klubu. Budu nezařazený poslanec a jsem na to hrdý,“ uvedl Vondrák, který je zatím předsedou školského výboru.

I když odešel sám, klub ANO o jeho odchodu hlasoval. „Poslanecký klub ANO konstatuje, že poslanec Ivo Vondrák na základě vlastního rozhodnutí pozbývá členství v poslaneckém klubu ANO,“ zní usnesení, pro které podle mluvčího hnutí Martina Vodičky hlasovalo 57 přítomných poslanců a zdržel se jediný Andrej Babiš.

Podle šéfky klubu Aleny Schillerové neunesl Vondrák kritiku. „Kolegové se vyjadřovali velmi korektně, většinou jsem s jejich názory souhlasila. Ale byť pan Vondrák tak rád kritizuje, zejména mediálně, tak dnes kritiku sám neunesl a odešel z klubu hnutí ANO,“ prohlásila Schillerová.

Za podporu Petra Pavla ve volbě hlavy státu čelil uvnitř ANO kritice i ostravský primátor Tomáš Macura. Před týdnem se Macura rozhodl ukončit své členství v hnutí. V pondělí oznámil, že do půl roku odejde i z funkce primátora Ostravy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video