Havel se z dovolené zajímal o záplavy

  • 46
O záplavy, které od středečního večera sužují jižní Čechy, se z dovolené v Portugalsku zajímal také prezident Václav Havel. V pátek před polednem si telefonoval s jihočeským hejtmanem Janem Zahradníkem. Podle mluvčího kanceláře Hradu Martina Krafla prezident dokonce uvažoval o předčasném návratu do republiky. "Zvažoval to. Na základě zpráv z Čech se ale rozhodl zůstat na ozdravném pobytu," řekl iDNES Krafl.

Jihočeský hejtman Havla informoval o průběhu záchranných prací. Prezident mu nabídl pomoc ze zahraničí.

"Na otázky pana prezidenta jsem popsal průběh záplav i aktuální situaci. Informoval jsem ho o práci povodňové komise i o tom, že se lidé z evakuovaných míst už vracejí do svých domovů," řekl ČTK Zahradník.

Havel nabídl pomoc ze zahraničí
Podle hejtmana se prezident také zajímal, jak je postaráno o evakuované, a ocenil práci starostů a všech, kdo se na evakuaci podíleli.

"Prezident Jihočeskému kraji nabídl zprostředkování případné pomoci ze zahraničí," dodal Zahradník.

Podle Martina Krafla však nešlo o nabídku žádné konkrétní pomoci. "Ta pomoc nebyla specifikovaná. Pan prezident nabídl, že by byl ochoten požádat o pomoc sousední země, pokud by bylo potřeba. Byl však ujištěn, že záchranné práce zvládneme sami," řekl mluvčí.

Prezident poděkoval záchranářům
Zahradník slíbil vyřídit Havlovo poděkování všem hasičům, policistům, vojákům i starostům.

"Považuji za poctu, že jsem s panem prezidentem mohl hovořit v této, pro náš kraj tak pohnuté chvíli, a slyšet z jeho úst ocenění a podporu pro všechny Jihočechy," shrnul hejtman své osobní pocity.

Prezident Havel se podle něj vždy zajímal o problémy krajů a telefonátem prý prokázal, že na ně myslí i v cizině.

To potvrdil i Krafl. "Pan prezident se v Portugalsku cítí velmi dobře, chodí na rehabilitace, odpočívá. V posledních dnech byl však myšlenkami spíše ve své zemi," dodal mluvčí prezidentské kanceláře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video