Ministr vnitra Jan Hamáček vystoupil v Praze na tiskové konferenci po jednání...

Ministr vnitra Jan Hamáček vystoupil v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. (15. března 2020) | foto: Ondřej Deml, ČTK

Hamáček chce zakázat výjezdy pendlerům, v pondělí to projedná vláda

  • 459
Vláda v pondělí podle ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD znovu projedná zákaz jízd takzvaných pendlerů za prací do zahraničí. Riziko, že naruší systémy opatření, je podle něj příliš velké. „Je mi líto, osobně bych pendlery zakázal,“ řekl ministr v České televizi.

Podle Jana Hamáčka o tom, zda jsou cesty pendlerů za hranice ještě z hlediska šíření koronaviru snesitelné, musí rozhodnout šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. 

Epidemie koronaviru

Podle Hamáčka není rozhodnutí o zákazu dojíždění pendlerů na něm, nicméně on by osobně jejich jízdy zakázal. „Chápu, že lidé mají hypotéky, živí rodiny. Pro mne už je ale to riziko příliš veliké,“ sdělil. 

Pro zákaz dojíždění pendlerů za prací je i Prymula, vedly ho k tomu i zkušenosti hejtmanů, s nimiž mluvil. „Ukazuje se, že to riziko pendlerů je opravdu vysoké. V jednom z regionů bylo deset procent pendlerů nemocných,“ konstatoval v České televizi.

Premiér Andrej Babiš na Twitteru potvrdil, že se o omezení bude diskutovat. 

Pro pendlery začala platit o půlnoci na sobotu přísnější pravidla. Přes hranice smějí pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným navíc každodenním razítkem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video