H-Systém: další ztráty

Některým podvedeným klientům H-Systému, kteří před lety naletěli na slib levného bydlení, dnes hrozí, že se jejich statisícové či milionové ztráty znásobí. Jde o lidi, kteří se i po krachu H-Systému před třemi lety rozhodli stavět dál i za cenu dalších investic. Dnes se jim může stát, že o své domy přijdou. H-Systém připravil už před lety zhruba jedenáct set lidí celkem o miliardu korun. Další miliardu dlužil bankám. Po krachu firmy se napálení klienti rozdělili na dvě skupiny: většina chtěla bydlet, a tak založili družstvo Svatopluk a na rozestavěných základech stavěli dál.

Zeman ve sněmovně odmítl spojení ČSSD a H-Systému, čtěte ZDE
Menší část podvedených založila sdružení Maják. Těm nešlo o nic jiného než dostat v rámci konkursu na majetek H-Systému zpátky své vložené peníze.

Jen osm desítek členů družstva Svatopluk dotáhlo do dnešního dne stavby do konce. A právě oni mohou na celém případu prodělat ze všech nejvíc. Do bydlení "napumpovali" další stovky tisíc a k tomu uzavřeli ještě s bývalým vedením H-Systému smlouvy o pronájmu pozemků.

Jak se vyšetřuje
H-SYSTÉM

(informace ministerstva vnitra)

1. Za podvod jsou stíháni čtyři zástupci H-Systému, jeden z nich, Petr Smetka, je ve vazbě
2. Za poškození věřitele jsou stíháni tři lidé (dva z nich z družstva Svatopluk, jeden z nich, Ivan Král, je ve vazbě)
3. Už bylo vyslechnuto přes pět set padesát svědků.
4. Vyšetřovatel má v lednu dostat znalecký posudek, na jeho základě znovu vyslechne obviněné.
5. Vyšetřování má být ukončeno do poloviny roku 2001.
Nucený správce majetku H-Systému i největší věřitel firmy se totiž domnívají, že tito klienti poškodili ty, kteří už stavět nechtěli. "Zní to hrozně tvrdě a bezcitně, klienti H-Systému se bohužel ve své investici spálili. A někteří z nich se nepoučili a udělali to se Svatoplukem znovu. Ale my musíme postupovat podle zákona," uvedl Jiří Pekárek, mluvčí Konsolidační banky, která je největším věřitelem H-Systému.

Svatopluk totiž začal stavět v okamžiku, kdy už někteří věřitelé podali na H-Systém návrh na konkurs. Ten soud vyhlásil v listopadu 1998 a nucený správce, policie největší věřitel jsou přesvědčeni, že družstvo Svatopluk svým postupem snížilo hodnotu majetku, z kterého mají být všichni věřitelé uspokojeni poměrně.

"Ostatní věřitelé se těžko mohou spokojit s tím, že by měli přijít zkrátka," řekl zvláštní správce konkursní podstaty Ivo Mráz.

Lidé ze Svatopluku uznávají, že se za každou cenu snažili získat kontrolu nad co největším majetkem H-Systému. Hrozbu, že o své bydlení přijdou, si však zjevně nepřipouštějí. "Správce konkursní podstaty vypověděl nájemní smlouvy na pozemky, které jsme ještě před konkursem s H-Systémem uzavřeli. Ale že by teď členové Svatopluku mohli přijít i o domy, tomu nevěřím," říká Pavel Středa, místopředseda družstva. On sám je spolu s předsedou Ivanem Králem obviněn právě z toho, že poškodili ostatní věřitele.

Středova představa vyrovnání je taková, že Svatopluk by znovu zaplatil za původní rozestavěné části a tím by pro něj problém H-Systém skončil.

Zvláštní správce konkursní podstaty Mráz má však jiné plány: "Pokud by měl Svatopluk z konkursní podstaty něco dostat, tak to, co investoval do majetku po prohlášení konkursu. Na všechno ostatní, co bylo před tím, se musí jako každý jiný věřitel přihlásit v konkursu." V praxi by to vypadalo tak, že se domy lidí ze Svatopluku prodají celé včetně pozemků a členům družstva se vrátí jen ta část, kterou do stavby investovali po vyhlášení konkursu na H-Systém. Zbytek spadne do konkursu.

Právní zástupce Svatopluku Tomáš Sokol věří, že jeho klienti nakonec ve svých domech zůstanou: "Podle mého přesvědčení by k těmto koncům nemělo dojít, ale bude to stát ještě mnoho úsilí."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video