Šlachtův poslední úlovek. Narkobaron z gymnázia měl „e-shop“ s drogami

Celníci odhalili partu pěti mladíků z Brněnska, kteří měli „e-shop“ s drogami. Ty pětice posílala do celého světa. Kilogramy drog dokázala dostat z Nizozemska do Spojených států. Její odhalení bylo posledním velkým případem týmu celníků pod vedením Roberta Šlachty, který po 28 letech odešel ze služeb státu.
Domácí pekárny, ve kterých mladíci ukrývali zásilky MDMA (2. prosince 2019)

Domácí pekárny, ve kterých mladíci ukrývali zásilky MDMA (2. prosince 2019) | foto: Celní správa

Bylo jich pět. Jeden byl studentem gymnázia. Nejstaršímu je 23 let, zbylí čtyři jsou mladší. Dohromady parta kluků z malého městečka v okrese Brno-venkov. Počínali si jako protřelý balkánský drogový gang. Už jim chyběly jen samopaly. Na výjimečnou operaci ETA, na jejímž konci byla zatčena pětice zmíněných mladíků, upozornil MF DNES sám Šlachta. I pro něj to byla výjimečná kauza.

„Byli zvyklí fungovat v prostředí internetu. Dokázali dostat kila drog z Holandska do Ameriky, tohle dřív dělaly jen balkánské mafie,“ vyprávěl Robert Šlachta.

I v těch pěti si hoši vytvořili hierarchii šéfa a kurýrů a v poštovních zásilkách posílali drogy do USA. Jeden předtím dělal na brigádě, ale pak zjistil, že to nemá smysl, když si svou mzdu vydělá během okamžiku. Další bydlel v rodinné vile za 30 milionů korun. Jeden to bral jako způsob, jak se „osamostatnit“. Všichni ale drogy i brali.

Letos 18. září je zatkla zásahová jednotka celní správy při operaci nazvané ETA. Na videu je vidět, jak hubeného kluka v trenýrkách vytahuje z postele zakuklený člen zásahovky v neprůstřelné vestě. Působí to až bizarně.

Velmi neobvyklý případ se ETA jmenuje proto, že hoši poslali první zásilku drog, o které se celníci dozvěděli, ve dvou domácích elektrických chlebových pekárnách značky ETA.

Proč pekárny? Potřebovali, aby váhově zásilka odpovídala tomu, co v ní oficiálně je deklarováno. Takže tam akorát místo těsta byla extáze.

Nejde jen o zatčeného v trenýrkách, ale Šlachta tento příběh uváděl jako příklad toho, jak se kriminalita přesouvá do kyberprostoru. Do darknetu také nyní poprvé pronikli čeští celníci.

Školácká chyba

Všechno začalo v dubnu letošního roku, kdy se podařilo zachytit celníkům na poště v Praze zásilku 4,2 kilogramu drogy MDMA v krystalech (vyrábí se z ní extáze). Zachycená zásilka by měla na trhu hodnotu asi půl milionu korun.

Tady je potřeba udělat odbočku. Zdaleka ne všechny drogy, které někdo vloží do obálky a pošle do ciziny poštou, vyčenichá cvičený pes, ale tady měli celníci prostě štěstí. Měli ho ještě víc. Mladík, který šel zásilku poslat, udělal chybu a nechal se nahrát na bezpečnostní kameru. Protože dneska jsou kamery na každém rohu, celníci ho dostopovali až k autu, které měl na sebe registrované organizátor celé party, takže hned měli celníci podezřelého i se jménem.

Drogy vozili zákazníkům i na koloběžce. Milence teď dopadla policie

Pekárny nicméně pustili dál a zásilku sledovali, aby pak americký protidrogový úřad DEA mohl zatknout příjemce za oceánem.

Postupně odhalili fungování celé skupiny, která už takto „podnikala“ dva roky. Kurýr dojel do Nizozemska pro drogu, kterou dovezl do Česka.

Jako logistické sklady sloužily dvě garáže v Brně. Tam obvinění vložili drogy do balíku a poslali do USA, do Austrálie či jinam. Nabízeli je na takzvaném darknetu, tedy jakési nelegální odnoži internetu, kde měli v podstatě e-shop s celkem slušným sortimentem. Nabízeli i LSD, kokain, pervitin.

I tam mají prodejci, takzvaní vendoři, své hodnocení od odběratelů, podle kterých se pozná, kdo je spolehlivý. Platí se tam ve virtuální měně. Ne vždy droga „jela“ s pekárnou, jindy to bylo třeba s varnou konvicí nebo krabicí puzzle.

„Uříznu ti hlavu“

Vůdčí postavě celé skupiny dal šéf brněnského celního odboru pátrání Radek Bohůn přezdívku „satanista“. Prostě mu tak připadal na fotce. „My ani nevěděli, jak na ně reagovat. U těch organizovaných skupin víme, jak s nimi jednat, ale tihle byli úplně jiní,“ vypráví Bohůn. Vyšetřovatelé od celníků, zvyklí na drsné chování balkánských gangů, nakonec s partičkou mohli jednat jako třeba s Albánci. Protože hoši byli podobně drsní.

Šéf kurýrovi (kterému se v hantýrce přezdívá „osel“) dokonce jednou hrozil, „že mu uřízne hlavu“, když zásilka nedojde v pořádku. V něčem však „narkobaroni z Brna-venkov“ pořád zůstali těmi kluky.

Pro ilustraci může sloužit příběh, jak si chtěl hlavní organizátor za vydělané peníze koupit mercedes v úpravě Brabus za 3,5 milionu korun. Šel se proto zeptat do autosalonu, jestli by tam mohl dovézt peníze v hotovosti, ale tam mu samozřejmě řekli, že to nejde. Tak si koupil ojetou octavii.

Drogám holduje celosvětově 271 milionů lidí, Česku dominuje metamfetamin

Na konci své kariéry už se začali mladíci trochu bát a místo na české pošty, jezdili svoje zásilky posílat raději do sousedního Rakouska. Ani to jim nepomohlo. V září se celníci rozhodli pětici zatknout a čtyři z ní skončili ve vazbě.

Při domovních prohlídkách se našlo 9 800 tablet extáze, 1,3 kilogramu kokainu, sedm kilogramů MDMA, 200 gramů pervitinu a další drogy a půl milionu korun. Po zatčení byli mladí muži ještě poměrně sebejistí a cyničtí.

„My jsme se jich dotazovali, jestli třeba neměli strach, když ty látky prodávali, že po nich někdo umře. Základní odpověď všech zadržených byla, že to je problém těch uživatelů,“ říká jeden z celníků.

Spis celníci předali Národní protidrogové centrále. Vyšetřování případu, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, by mělo skončit někdy na jaře příštího roku. Pětici hrozí 10 až 18 let vězení, ale vzhledem k věku dostanou asi méně.

Zisk ve virtuální měně

Jeden paradox: tím, že obvinění si část výnosu z prodeje drog uchovávali v elektronických peněženkách a inkasovali ve virtuální měně, celníci jim nemohli všechno zabavit – byť jim vzali tu ojetou octavii a vůz Audi.

Je možné, že si budou moci část ulitých peněz po propuštění dál užívat. Zbývá už jen snad jediná otázka: Jak je to celé napadlo, začít si vydělávat obchodem s drogami? „Ta první nabídka přišla ze zahraničí. Měli kontakt v Holandsku a ten jim navrhl – pracujte pro mě,“ říká celník Radek Bohůn.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...