Gross je na odchodu, co přijde po něm?

  • 5
Stanislav Gross připustil, že podá demisi. Sociální demokracie pro něj našla přijatelnou ústupovou cestu. Jedna z nejnešťastnějších epizod české politiky pravděpodobně končí. Zatím se však nezdá, že by zítřky byly o mnoho lepší.

PŘÍLOHA: VLÁDNÍ KRIZE
jak jí rozumět ¦ co bude

Bylo by jednoznačně dobře, kdyby pan Gross odešel. Jeho osobní problémy bránily normálnímu provozu politiky.

Připomeňme, že reagoval na otázky po původu svého majetku zčásti arogantně a zčásti směšně.

Veřejnosti i interpelujícím poslancům předložil nejméně tři navzájem si odporující verze. Tyto vytáčky stejně jako rozpačitá vynucená omluva vedly ke strmému pádu jeho dříve hvězdné popularity.

Veřejnost ostře vnímala rozpor mezi slovy a činy. Přibližně dvě třetiny občanů si už delší dobu přejí rezignaci Stanislava Grosse. Politické kličky a stranické války chápou jako úhybný manévr. Dlouhodobě nízká důvěra občanů v poctivé úmysly politické elity dostala další tvrdou ránu. 

Stanislav Gross nedbal na veřejné mínění a hledal únik v politice. Získal podporu na sjezdu ČSSD. Později zajistil pokračování svému kabinetu díky tichému přitakání nereformované neostalinistické KSČM.

To vyvolalo tornádo v jeho kabinetu. Po křesťanskodemokratických ministrech ohlásili demisi unionisté a pohrozili jí i sociální demokraté. Gross pochopil, že vláda opřená o komunisty nemá budoucnost. Jeho manévrovací prostor se zúžil na hledání čestného odchodu.

ČSSD mu chce nyní hořkou pilulku osladit. Má to být právě Gross, kdo najde předsedu nové poloúřednické vlády, v níž nebudou špičky žádné z koaličních stran. Kabinet opřený o sto jedna hlasů ve Sněmovně má však přetrvat až do řádných voleb, i když bude složen z druhořadých politiků.

Zdálo by se, že za odchod zkompromitovaného premiéra je to nízká cena. Ne však docela. Žádný skutečný důvod pro to, aby dovládla koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody, už není.

Křesťanští demokraté se sice mohou považovat za vítěze, pokud pan Gross odejde. Jejich vztah k sociálním demokratům je však krizí trvale narušen. Unie svobody svým neprincipiálním lavírováním ztratila zbytek politické důvěryhodnosti. Představa, že poloúřednický slepenec, jemuž je Gross kmotrem, prosadí rozpočet a evropskou ústavu, působí komicky.

Nejlepším řešením by bylo, kdyby se strany byly schopny shodnout na předčasných volbách. Pokud to zatím není možné, byl by stejně odchod Stanislava Grosse po dlouhé době první dobrou politickou zprávou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video