Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 3. 7. 2015 11:46

Grexit - řecká krize

On-line reportáž píší redaktoři iDNES.cz s přispěním MF DNES, ČTK a dalších zpravodajských agentur.

15:14
K řecké krizi se vyjádřil i papež František. "Důstojnost člověka musí zůstat v centru každé politické a technické debaty i při vytváření zodpovědných rozhodnutí," upozorňuje se v prohlášení, podle kterého nejvyšší představitel katolické církve vybízí všechny věřící, aby se modlili za řecký lid.
14:53

Někteří obchodníci v Řecku stále uvádějí na účtenkách kurz eura k řecké drachmě. Jedno euro má hodnotu 340,75 drachmy, stojí na účtence. Postřeh zveřejnil na Twitteru Řek Zacharakis.

  • Účtenka ukazuje kurz eura k drachmě.

    Účtenka ukazuje kurz eura k drachmě. / Autor: Twitter

14:38
Česká ekonomika by i při nejhorším možném scénáři nesla vystoupení Řecka z eurozóny dobře, uvedla česká vláda. Grexit by měl jen malý přímý dopad na české investory a vývozce. Kvůli rizikům své obchodní podmínky přizpůsobily už dříve. Nejhorší scénář by znamenal přechod řecka na jinou měnu a pokles obchodu věhem dvou až tří let až o 30 procent.
14:05
Evropské akcie zvýšily své zisky po zprávě o tom, že řecká vláda je ochotna přistoupit na většinu podmínek mezinárodních věřitelů. Přestože někteří státníci jsou skeptičtí, Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, přidal odpoledne 2,5 procenta.
13:32
Euro k dolaru po zprávách o řeckých ústupcích skokově posílilo až k 1,116 EUR/USD, nadšení ale vydrželo jen zhruba hodinu.
13:16
Také německá kancléřka Angela Merkelová se vyjádřila, že před výsledky nedělního referenda o žádné další pomoci pro Řecko jednat nehodlá.
13:12
Německý ministr Wolfgang Schauble řekl, že není jasné, zda by vůbec bylo možné dohodnout se na novém záchranném programu před chystanou splátkou 3,5 miliardy MMF. Tento dluh má uhradit Řecko do 20. července, podle ekonomů jde o klíčovou splátku, u které už bude pravděpodobnost divokého bankrotu značně vyšší.
12:44
Pokud si Řekové chtějí zachovat zbytek důstojnosti, měli by zrušit nedělní referendum. V tomto okamžiku je jeho konání nesmyslné, píše se v komentáři řeckého listu To Vima. Varuje také před katastrofálními důsledky, které může na Řecko bankrot mít.
12:12
Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nové návrhy Řeků odmítá. Podobný postoj není ojedinělý.
12:08
Ministři financí eurozóny řecké návrhy projednají na telekonferenci, která se bude konat v 17:30 SELČ
11:48
Mezi největší odpůrce ustupování levicové řecké vládě premiéra Alexise Tsiprase v otázce obrovských dluhů patří nejchudší země Evropské unie. Vadí jim, že Řecko volající o pomoc vyplácí lidem vyšší důchody a platy než vyplácí většina ostatních států Evropy. Uvedl to list International New York Times.
11:19
Řecký premiér Alexis Tsipras je ochotný přijmout podmínky věřitelů z minulého víkendu, a to pouze s malými změnami. Napsal to v dopise adresovaném Evropské komisi, MMF a ECB. Dopis je rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný program v rozsahu 29,1 miliardy eur. Zprávu přinesl ekonomický list The Financial Times.
11:06
Telekonference ministrů financí Eurozóny se přesouvá na žádost některých ministrů až na odpoledne. Informoval o tom mluvčí Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.
11:00
Evropské akcie se po dvou dnech propadu zotavují, podpořil je růst na Wall Street a v Asii. Někteří investoři stále věří, že Řecko se nakonec dohodne.
10:51
"Pokud by Evropská centrální banka poslala řecké banky k zemi už teď, mohla by do výsledku hlasování hodně promluvit. Veřejnost z velké části přesvědčenou o tom, jak fajn bude opustit eurozónu, by vystavila realitě," komentuje dění analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Také podle něj je nyní nejdůležitější krok, který udělá ECB.
10:18
Hlavní téma dnešního dne podle Jana Čermáka z ČSOB: "Pokud by dnes bankovní rada ECB usoudila, že zástava, kterou řecké banky dávají proti eurové likviditě vinou defaultu vůči MMF musí být vyšší, pak tím fakticky hází přes palubu řecký bankovní sektor a celá krize může dostat novou dimenzi. To pravděpodobně ECB dnes neudělá, ale pokud v neděli Řekové řeknou NE, tak se okamžik takového rozhodnutí přiblíží a s ním i GREXIT."
10:08

Některé řecké banky otevřou, aby vyplatily důchodcům penze. Asi tisícovka peněžních ústavů vyplatí důchodcům po 120 eurech (asi 3269 korun) z jejich důchodu. Čekajícím jsou rozdávány kartičky s čísly, aby se proces urchylil.

  • Důchodci se tlačí u vstupu do banky na ostrově Santorini. (1. července 2015)

    Důchodci se tlačí u vstupu do banky na ostrově Santorini. (1. července 2015) / Autor: Reuters

10:00
Existuje asi 60 procentní šance, že Řecko opustí Eurozónu jako výsledek jeho dluhové krize. V rozhovoru pro ekonomický web Bloomberg to řekl devizový stratég Commerzbank AG Peter Kinsella.
09:38
Podle italského ministra financí je Eurozóna stále otevřená dohodě s Řeckem. "Podle mě i mých kolegů z Euroskupiny je dohoda (pro Řecko) vždy otevřená," řekl Pier Carlo Padoan rádiu BBC.
09:13
Francie se bude snažitprosadit dohodu mezi Athénami a Eurozónou. "Naším cílem je najít dohodu před možným referendem," uvedl francouzský ministr financí Michael Sapin rádiu RTL.