Miroslav Grebeníček

Miroslav Grebeníček - Předseda KSČM Miroslav Grebeníček. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Grebeníček popřel, že by chválil KLDR

  • 144
Předseda KSČM Miroslav Grebeníček popřel, že by během své červnové návštěvy Severní Koreje chválil tamní diktátorský režim. Vyvracel tak zprávy některých médií. Na tiskové konferenci nyní uvedl, že KLDR je na pokraji zhroucení. Vypočítal, co vše Pchjongjangu vytknul.

"To, co tam je, já nepovažuji za socialismus," prohlásil Grebeníček. V Koreji se prý vyjadřoval otevřeně a jeho výroky jsou řádně zaprotokolovány.

V českých médiích se v době jeho návštěvy objevily jiné citace. Například tato: "Korejský lid zaznamenal velké úspěchy v budování prosperující země a v dosažení soběstačnosti pod vůdcovstvím Korejské strany práce."

Šéf českých komunistů se ale od všeho, co bylo uveřejněno o jeho cestě do Severní Koreje, distancuje. Většinu informací totiž česká média přebírala od korejských, která prý fakta hodně zkreslila.

Podle Grebeníčka dezinformace souvisí s jeho návštěvou KLDR v roce 1992. Šéf českých komunistů prý tehdy odmítl podepsat deklaraci komunistických a dělnických stran, která vyzvedávala severokorejský izolacionismus vyjádřený ideou čučche.

Podle korejských zdrojů měl ale při červnové návštěvě říci, že Kim Ir-sen, "otec nesmrtelné ideje čučche, má velký podíl na světové revoluci". Mluvčí KSČM doplnila, že Grebeníček daroval Kim Čong-ilovi české broušené sklo. - více zde

Grebeníček, ale dar popřel s tím, že se s Kim Čong-ilem ani nesetkal. Pokud říká pravdu, potom o průběhu své cesty nedával vědět ani svým stranickým kolegům. A i když tak neučinil, ty na prokorejských citacích neviděli nic špatného.

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš na údajné Grebeníčkovy výroky, které prošly českými médii na začátku června, řekl: "Byla to diplomatická formulka, kterou je nutné použít, aby vůbec k podobnému setkání mohlo dojít."

Na tiskové konferenci Grebeníček vypočítal, co vše Pchjongjangu vytknul. Podle svých slov kritizoval přemrštěný kult osobnosti, uzavřenost země, bídu obyvatelstva, zaostalost průmyslu a přemrštěné zbrojení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video