Jablonecká restaurace Střelnice. Před ní stojí hoteliér Jan Malaník. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Fotbalový boss Pelta zbourá kvůli vstupu na stadion slavnou Střelnici

  • 14
Jablonecká restaurace Střelnice, kde se po desetiletí konaly plesy a společenské akce, půjde k zemi. Zboří ji její nový majitel a šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Místo ní má vyrůst moderní budova, která bude vstupním místem do stadionu.

K demolici Střelnice, jehož kupcem se stalo Občanské sdružení FK Jablonec, by mohlo dojít ještě letos. "Počítáme, že stavba přijde zhruba na třicet milionů korun," poznamenal Pelta.

Podle něj sdružení nepočítá s tím, že by restauraci a sál pro plesy zachovalo. "Provozní náklady jsou příliš vysoké. Navíc je to špatně využitelná a nedůstojná budova," poznamenal Pelta.

S moderním vstupem by měla vzniknout kavárna a prodejna vstupenek nebo školicí centrum. "Parkoviště je ve vlastnictví města. Do budoucna s ním chceme jednat, abychom mohli parkovací plochy rozšířit," doplnil Pelta.

Objekt Střelnice po osm let patřil jabloneckému hoteliérovi Janu Malaníkovi. Ten tvrdí, že již v minulosti přednostně Střelnici slíbil Peltovi. "Už v tu dobu, když jsme ji kupovali, jsme byli dohodnutí s Peltou, že v případě prodeje nejprve oslovíme jeho," poznamenal podnikatel.

Nový majitel také vyrovnal letitý problém s věřiteli. Sdružení koupilo místo, kde se lidé dodnes scházejí u tance, jídla nebo nad skleničkou vína, za sedm milionů korun.

Poslední plesová sezona

Podle Malaníka objekt Střelnice není nutné bourat. "Budova je v pořádku, potřebuje vnější omítku a malé opravy střech. Ale to víte, obchod je obchod. Já už nyní do toho nemohu mluvit," poznamenal hoteliér.

Lidé mají Střelnici spojenou s plesy, slavnostmi i koncerty. Když Střelnice přešla do rukou známého jabloneckého hoteliéra, byla v dezolátním stavu. Malaník říká, že dal objekt do podoby, kterou lidé vidí dnes. "Bez inventáře jsme tam investovali zhruba 25 milionů korun," tvrdí.

Současný provozovatel restaurace plánuje prostory opustit. Také letošní plesová sezona bude na Střelnici poslední. Podle jabloneckého zastupitele Petra Loudy je velká škoda, že Střelnice z Jablonce zmizí.

"Nelíbí se mi to. Strávili jsme zde své mládí," poznamenal Louda. Ten se také domnívá, že objekt Střelnice měl být dávno památkově chráněný. "Pak by město mohlo mluvit do konání majitelů soukromých objektů," domnívá se zastupitel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video