Jaroslav Foldyna se prý s návrhem už smířil.

Jaroslav Foldyna se prý s návrhem už smířil. | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Foldynu odsunuli na kandidátce, spory straníků přijel hasit i Paroubek

  • 142
Šachování s pozicemi na kandidátkách vyvolalo spory ČSSD v Ústeckém kraji. Část členů děčínské buňky dnes na protest proti odsunutí Jaroslava Foldyny na šesté místo kandidátky místo Paroubkem údajně slíbené trojky odešla z jednání krajské konference strany v Teplicích. Paroubek je ale s novou verzí spokojen.

Kandidátku, kterou straníci v Teplicích schválili valnou většinou ze 150 hlasů, povede Jiří Paroubek, dvojkou je hokejista Jiří Šlégr. O návrhu kandidátky prý těsně před konferencí rozhodl krajský výkonný výbor. Šlégr si zároveň podal přihlášku do strany.

Předseda místní organizace v Děčíně Pavel Sinko tvrdí, že posunutí Jaroslava Foldyny protlačil náměstek hejtmanky Pavel Kouda, který chtěl na lepší místo dostat Josefa Tancoše. Ten byl v návrhu pátý. Foldynu přeskočil také současný poslanec Jaroslav Krákora a krajský předseda ČSSD Petr Benda.

ČSSD na ústecku

Schválená kandidátka

1. Jiří Paroubek
2. Jiří Šlégr
3. Jaroslav Krákora
4. Josef Tancoš
5. Petr Benda
6. Jaroslav Foldyna
7. Jan Čermák
8. Alena Křtěnová

Sinko se zlobil, že nový návrh míří i proti samotnému Paroubkovi, který Foldynovi původní, třetí pozici schválil předtím už dvakrát. Paroubek do Teplic kvůli zpoždění svého letadla z Moskvy přijel se zpožděním. - čtěte Paroubek se v Moskvě sešel s Putinem

Sinkův výklad ale předseda ČSSD odmítl. "Je pravda, že jsem umístění Foldyny na třetím místě preferoval, nic jsem ale neslíbil. Kandidátka v nové podobě je silná a výborná," řekl po jednání v Teplicích Paroubek. Šéf ČSSD zároveň věří, že socialisté na Ústecku dosáhnou volebního zisku 40 procent. "Tím pádem je na volitelném místě i Jaroslav Foldyna," dodal.

Foldyna byl loni na podzim krajským lídrem ve volbách do zastupitelstva kraje, které ČSSD vyhrála. Krajské vedení ČSSD z něho nakonec neudělalo hejtmana, v čele kraje stala Jana Vaňhová.

Foldyna dnes řekl, že se již s návrhem smířil. Dodal, že děčínská ČSSD nejspíše připraví vlastní předvolební kampaň a bude se snažit získat co nejvíce preferenčních hlasů. Údajně si troufá na to přeskočit na kandidátce i Paroubka.

Spokojený byl naopak hokejista Jiří Šlégr, který figuruje na druhém místě kandidátky. "Potěšilo mě, že jsem získal tak velkou podporu," řekl MF DNES po jednání. Politika se mu prý do profese zatím neplete, dál se připravuje na sezonu a pilně trénuje. "Až to bude aktuální, vrhnu se do předvolební kampaně," dodal. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video