Prezident Václav Klaus přijal na Hradě premiéra Jana Fischera, 28. července 2009

Prezident Václav Klaus přijal na Hradě premiéra Jana Fischera, 28. července 2009 | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Fischer: Prezident Klaus podpořil vládní návrh snížení deficitu

  • 17
Podle prezidenta Václava Klause připravila vláda racionální řešení, jak snížit schodek rozpočtu na příští rok. Kabinet připravil balíček opatření, kterým se má deficit ztenčit o 70 miliard. Klause citoval po společné schůzce premiér Jan Fischer.

Podle Fischera prezident vyjádřil pochopení pro vládní soubor opatření na snižování výdajů a růst některých daní.

Klaus označil balíček jako "vlastně jedinou cestu, jak se makroekonomicky racionálně v této zemi alespoň pro příští rok zachovat". Bez schválení bude deficit rozpočtu v roce 2010 činit 230 miliard korun.

Vláda ve středu večer schválila návrh, který s tímto schodkem počítá. Diskusi o doprovodných legislativních změnách, které ho mají snížit na 160 nebo 165 miliard korun, neuzavřela. - čtěte více o jednání vlády

Premiér uvedl, že rozhodnutí vyžaduje ještě jedno kolo rozpravy. Šance na jeho přijetí ale podle Fischera stále existuje. O balíčku by měl kabinet rozhodovat příští týden ve středu.

Varianta s deficitem kolem 165 miliard předpokládá daňové změny a sociálních škrty. Úsporná opatření mají na jedné straně zvýšit příjmy zhruba o 33 miliard a na druhé straně snížit výdaje o 38 miliard.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video