Předseda KSČM Vojtěch Filip v diskusním pořadu Rozstřel. (1. listopadu 2018)

Předseda KSČM Vojtěch Filip v diskusním pořadu Rozstřel. (1. listopadu 2018) | foto: Michal Šula, MAFRA

Filip ustál uvnitř KSČM kauzu, že lobboval za obviněného Horáčka

  • 38
Šéf komunistické strany Vojtěch Filip při jednání vedení KSČM ustál to, že v dopisech Finančnímu úřadu Ústeckého kraje kritizoval kontroly, které odhalily možné zneužívání evropských dotací ve společnosti První chráněná dílna podnikatele Tomáše Horáčka, který čelí obvinění v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami.

Filip čelil kritice protikorupčních organizací či hnutí Starostové a nezávislí, které požadovalo jeho odchod z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Někteří členové KSČM vyzývali v dopise Filipa k vysvětlení.

Šéf KSČM na začátku jednání výkonného výboru o záležitosti informoval stranické kolegy. Tvrdí, že je předmětem mediálního útoku. „Mám informaci, že to činil jako poslanec z výkonu svého mandátu,“ řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Filip tvrdí, že se má jako poslanec právo doptávat nejen ministrů, ale i šéfů správních úřadů.

Deník Právo minulý týden napsal, že Filip za Horáčkovu firmu První chráněná dílna u Finančního úřadu lobboval poté, co  komunistická strana přijala téměř stotisícový dar od firmy Active Vision. Společnost je napojená na Horáčka přes osobu její majitelky a Horáčkovy klíčové obchodní advokátky Niny Rydlové.

Vyjádření Filipa ale v pátek členům výkonného výboru KSČM stačilo. Podle šéfa poslanců strany Pavla Kováčika jde při kritice Filipa o velmi menšinový názor jedné frakce v KSČM a jde podle něj o stále stejnou skupinu lidí, která se vůči Filipovi vymezuje. Europoslankyně a jednička kandidátky pro volby do Evropského parlamentu Kateřina Konečná řekla, že Filip má její důvěru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video