Stát pořídí zásoby klíčových léků, spustí program prevence rakoviny prostaty

  • 18
Ministerstvo zdravotnictví spustí další preventivní program na vyšetření rakoviny prostaty, řekl v úterý šéf resortu Vlastimil Válek. Kvůli výpadkům klíčových léků stát plánuje i pořízení rezervních zásob, řešení představí v dalších týdnech. Válek také uvedl, že očkovat nejen proti covidu, ale i chřipce by se měli všichni ti, kterých se to týká. „Do té doby nebudu spokojen,“ uvedl.

Ministerstvo plánuje spuštění dalšího preventivního screeningového programu rakoviny prostaty. Válek dále nabádá, aby se lidé sami starali o své zdraví a chodili častěji na preventivní prohlídky. Chce, aby podpora programů byla širší.

„Bude docházet k další podpoře preventivních vyšetření a podpoře očkování. Ministerstvo podporuje i dobrovolnickou činnost,“ dodal k tomu premiér Petr Fiala.

Dalším bodem brífinku byl výpadek některých léčiv, která nejsou delší dobu v lékárnách dostupná. „Výpadkům léků bude bránit změna, která distributory zaváže u některých léků držet zásobu na několik týdnů,“ řekl Válek. Ministerstvo ji brzy představí. Výpadky léků jsou podle něj ale často celosvětové, také kvůli nešťastné strategii výrobců přenášet výrobu do levnějších zemí v Asii.

Jednou z důležitých otázek bylo také očkování. „Nikdy nebudu spokojený, dokud nebudou všichni naočkovaní. Očkovací kampaň však funguje velice dobře. Netýká se to pouze covidu, ale veškerého očkování,“ řekl dále Válek při návštěvě premiéra. Díky kampani bylo z rizikových skupin proočkováno skoro 400 000 lidí.

V době epidemie covidu-19 se odkládaly plánované operace, nemocnice si tak vytvářely prostor na péči o pacienty nakažené koronavirem. „U některých plánovaných operací se dostáváme na stejné čekací doby jako před covidem,“ doplnil Válek. Nemocnicím poděkoval, podle něj pracují na 130 procent, aby čekací lhůty zkrátily.

Podle obou zúčastněných bude i nadále pokračovat zdravotnická pomoc Ukrajině. Podle Válka je ministerstvo zdravotnictví připraveno vyhovět jakýmkoliv způsobem bude možno. „Nikdy to nebude na úkor českého zdravotnictví,“ ujistil ministr.

Válek: Zdravotnictví potřebuje peníze, připojištění by mohlo být od 2025

Připojištění by mělo pomoci s financováním

Dobrovolné připojištění ke zdravotnímu pojištění, které má současná vláda v programovém prohlášení a na kterém bude pracovat, by mohlo přinést podle ministra zdravotnictví k současným asi 300 miliardám korun vybraným na pojistném zhruba tři až pět procent navíc. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek podle Válka odhaduje 1,5 až dvě procenta. „Odhady se samozřejmě liší, záleží na rozsahu připojištění.“

Je potřeba do zdravotnictví dostat víc peněz a udělat to pomocí připojištění by bylo lepší než zvyšováním daní, uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Možnost připojištění by se podle něj musela zavést postupně, nový systém by mohl fungovat od roku 2025 nebo 2026.

Je potřeba více mladých lékařů

S premiérem Válek probíral i dostupnost a kvalitu zdravotní péče. „Ani se všemi krizemi jsme kvalitu péče dostupné pro všechny žádným způsobem neomezili a nesnížili,“ řekl Fiala. Podle Válka je třeba se zaměřit na dostupnost zejména primární péče a praktických a zubních lékařů ve všech regionech.

„Pokud se to nebude řešit teď, tak se dostaneme do situace, když už to řešení mít nebude. Proto se tomu chci v příštím roce intenzivně věnovat,“ uvedl Válek. U praktických lékařů, zejména dětských, je v současné době nejvyšší průměrný věk ze všech lékařských odborností. Ministerstvo proto z rozpočtu dá více peněz na vzdělávání mladých praktických lékařů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video