Hlídky vyděsily v Orlové řadu lidí.

Hlídky vyděsily v Orlové řadu lidí. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Extremisté zrušili domobranu v Orlové

  • 95
Nacionalisté z Karvinska upustili od záměru, že budou hlídkovat v části Orlové Poruba. Chtěli tak chránit tamní obyvatele před zloději a násilníky. Hlídky domobrany zřídili počátkem prosince.

"Dohodli jsme se se zástupci Národního odporu Orlová, že příští týden zasedneme ke kulatému stolu a budeme o problémech soužití v této části města jednat," uvedl starosta Orlové za KSČM Vladimír Farana.

Dodal, že nacionalisté poté oznámili, že hlídky odvolávají. Ke kulatému stolu mají zasednout s policisty, strážníky, sociálními pracovníky i mluvčími Romů, vůči kterým především jejich akce směřuje.

Starosta zdůraznil, že nacionalisté přišli s domobranou až poté, co policie dopadla partu podezřelou z loupežných přepadení v této lokalitě. "V té době už tam byl klid, k žádným dalším problémům nedošlo. Městská policie tam neustále hlídkuje," řekl.

Nacionalisté oznámili, že budou sami chránit starousedlíky první sobotu v prosinci. Tehdy se jich tam sešlo asi třicet. Tři z nich policie zadržela, protože se ozbrojili. - více zde

"Od té doby tam nikdo žádné jejich hlídky neviděl," uvedl starosta. Na internetových stránkách Národního odporu kritizují akci v Orlové i sami nacionalisté.

"Organizačně akce poněkud selhala. Lidi, kteří domobranu dělali, však můžeme pochválit, že přitáhli pozornost médií a upozornili na problém," uvádí pisatelé podepsaní jako Autonomní nacionalisté Karviná. "Je to rozhodně k pláči, když mládež musí hájit zákon," napsali také.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video