První strana slovenských deníků

První strana slovenských deníků - Sedem hriechov tlačového zákona

Evropští socialisté nezasáhnou kvůli slovenskému tiskovému zákonu

  • 1
Evropští socialisté zatím nesáhnou k žádným opatřením kvůli spornému slovenskému tiskovému zákonu, který přes odpor médií, opozice i zahraničních organizací nedávno schválil slovenský parlament.

Europoslanci se na tom dohodli na jednání pracovní skupiny socialistické frakce v Evropském parlamentu. Další vývoj však budou socialisté sledovat. "Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet při uplatňování zákona v praxi," řekl ČTK  europoslanec Hannes Swoboda. Dodal, že evropští socialisté budou sledovat, zda se proti normě objeví stížnosti například kvůli porušování svobody slova.

Je podle něho také na slovenských institucích, jak sporný tiskový zákon posoudí. Zástupci slovenských vydavatelů a novinářů minulý týden oznámili, že se svými námitkami se obrátí na Ústavní soud. Evropští socialisté podle Swobody v současnosti nevidí důvod, aby v této věci podnikali nějaké kroky.

Zákon kromě zástupců slovenských médií kritizovala i slovenská opozice a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Podle ní může zákon ohrozit svobodu slova a dát politikům neomezené právo na odpověď. Slovenské kolegy v jejich nesouhlasu podpořili i šéfredaktoři několika českých deníků. - čtěte Svoboda slova je ohrožena, vzkázali šéfredaktoři z Česka na Slovensko

Slovenský parlament přijal tiskový zákon bez návrhů opozice a médií předminulý týden. I přes mírné úpravy v normě zůstalo právo na odpověď, podle něhož budou muset redakce zveřejňovat i reakce na pravdivé články. Prezident Ivan Gašparovič v pátek potvrdil, že tiskový zákon podepíše.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video