Prezident Petr Pavel promluvil před Evropským parlamentem ve Štrasburku. (4....

Prezident Petr Pavel promluvil před Evropským parlamentem ve Štrasburku. (4. října 2023) | foto: ČTK

Evropský parlament se volbami rozroste. Více zástupců získá dvanáct zemí

  • 28
Po evropských volbách příští rok v červnu zasedne v europarlamentu v Bruselu více zástupců členských států než dosud. Zvýšení počtu schválili europoslanci na návrh Evropské rady. Jde o reakci na změnu demografie v členských zemích.

Sedmadvacet členských států Evropské unie má dohromady přes 448 milionů obyvatel. Jejich zájmy pak ve společném parlamentu v Bruselu zastupuje 705 europoslanců. To se ovšem po volbách v příštím roce změní. Národních reprezentantů přibude patnáct na celkových 720. Jde o reakci na změnu demografie, vysvětluje Evropský parlament v tiskové zprávě.

Ze sedmadvaceti členských států si v počtu poslanců ale polepší jen dvanáct, získají jednoho či dva navíc.

Ani zvýšený počet europoslanců ale nedosáhne stavu, jaký panoval v době, kdy bylo členem EU i Spojené království. Tehdy měl Evropský parlament, jediný přímo volený orgán Unie, 751 členů.

Každou zemi reprezentuje jiný počet europoslanců odvozený od celkového počtu obyvatel. Zároveň platí pravidlo, že žádná země nemá méně než šest a více než šestadevadesát zástupců. Mezi nejméně zastoupené státy tak patří Malta, Lucembursko nebo Kypr, naopak nejvíce europoslanců má Německo.

O novém složení Evropského parlamentu rozhodnou voliči příští rok v červnu. Hlasování se bude konat mezi čtvrtkem 6. a nedělí 9. června. V Česku volby připadají na pátek 7. a sobotu 8. června.

Půjdete příští rok volit v evropských volbách?

celkem hlasů: 358
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 13. října 2023. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video