Okno, v němž se přehrává video, bylo po spuštění webu televize nefunkční.

Okno, v němž se přehrává video, bylo po spuštění webu televize nefunkční. | foto: Stránky EuropalTV

Evropský parlament spustil televizi, nemá ale co vysílat

  • 5
Evropský parlament slavnostně spustil internetovou televizní stanici. EuroparlTV bude vysílat ve dvaceti jazycích včetně češtiny. Funkční jsou ovšem jen webové stránky televize, video nejde přehrát ani jedno, protože se zpozdili externí dodavatelé obsahu.

Poslanci Evropského parlamentu dávají všem lidem připojeným na internet možnost podívat se jim "do kuchyně". Respektive chtějí dát. Zatím to není možné.

Web nové parlamentní televize funguje jen napůl. Na stránku se uživatel bez potíží připojí, chce-li si ale přehrát nějaké video, má smůlu.

"Nepodařilo se pořídit a revidovat včas všechny překlady. Vzhledem k tomu, že za obsah včetně jazykových verzí jsou odpovědné externí firmy, není bohužel v našich silách vždy zajistit, aby vše proběhlo podle časového plánu," sdělila iDNES.cz Radka Hejtmánková, tisková atašé pro česká média.

Televize tak naostro začne vysílat až za pár dní. Kdy přesně, nikdo neví.

Přesto dnes předseda EP Hans-Gert Pöttering internetovou televizi EuroparlTV slavnostně spustil. V budoucnu zde euroobčané najdou živé přenosy z jednání poslanců, debat nebo zpravodajství z Bruselu.

"Vzhledem k blížícím se volbám do EP v červnu 2009 představuje EuroparlTV vítaný internetový nástroj, který bude občany a zejména mladé lidi pravidelně informovat o činnosti parlamentu," řekl při té příležitosti Hans-Gert Pöttering.

Předpokládaný roční rozpočet stanice je devět milionů eur (asi 216 milionů korun). Největší část nákladů půjde na výrobu programů a jejich překládání.

Parlamentních televizních kanálů v poslední době přibývá. Některé provozují veřejnoprávní televizní společnosti, například britská BBC, která má kanál BBC Parliament. Jiné parlamenty si televizní kanály podobně jako EP připravují samy, například francouzský nebo řecký.

V Česku parlamentní televize ukončila provoz v říjnu loňského roku. Její provozovatel, realitní magnát Miloš Červenka, na ní prodělával. - čtěte Televize 24cz zkrachovala, chystá zpravodajský kanál


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video