Marta Vančurová a Miroslava Ludvíková, které přijely do Bruselu pro ocenění Zlatá Hvězda za projekt Zmizelí sousedé. | foto: Barbora Říhová, iDNES.cz

Evropa ocenila pátrání českých studentů po osudech zmizelých Židů

  • 2
Evropská komise ocenila projekt Zmizelí sousedé, ve kterém studenti pátrají po osudech Židů za druhé světové války. Při slavnostním udílení Zlatých hvězd v Bruselu předal eurokomisař Ján Figeľ hned dvanáct cen. Kromě Zmizelých sousedů porotu zaujal i dokument Dcery 50. let.

"To, co pravděpodobně ocenila EU nejvíce, je, že projekt Zmizelí sousedé opravdu vybízí mladé lidi k vlastní činnosti, jejíž výsledky mají smysl," míní koordinátorka projektu Marta Vančurová.

Slavnostní předávání Zlatých hvězd se konalo ve čtvrtek večer v Bruselu za účasti předsedy Evropské komise pro vzdělávání, výchovu, kulturu a mládež Jána Figeľa. Porota vybírala ze 130 evropských projektů, z nichž zvolila dvanáct vítězů mimo jiné z Francie, Polska či Itálie.  

Zlatou hvězdu za projekt Zmizelí sousedé předal na slavnostním udílení v Bruselu předseda Evropské komise pro vzdělávání, výchovu, kulturu a mládeže Ján Figel´. (13.11.2008)

Evropská komise uděluje Zlatou hvězdu v rámci programu Evropa pro občany.

Při předávání Zlaté hvězdy Zmizelým sousedům děkovala na pódiu Miroslava Ludvíková z Židovského muzea v Praze. "Místo nás by tady měly stát ty stovky dětí, které se do pátrání po Žídech zapojily a které tedy tento projekt vytvořily," uvedla.

Studenti pátrají po osudech Židů na poslední chvíli

Oceněná Marta Vančurová o projektu Zmizelí sousedé

To, že je vítězem projekt z České republiky, oznamoval moderátor na čtvrtečním slavnostním udílení cen hned dvakrát. Kromě Zmizelých sousedů ocenila Evropská komise ještě dokumentární svědectví Dcery 50. let, kdy desítka posluchačů FAMU v Česku a na Slovensku natočila zpovědi pětatřiceti dcer politických vězňů. - čtěte Studenti točí s Třeštíkovou Dcery 50. let

"Jsme šťastní, protože máme pocit, že jsme tady prezentovali všechny ty šílené osudy. Síla projektu je podle mého v tom, že se takové svědectví ještě nikdy nezpracovávalo a že se do toho zapojili mladí lidé," řekla po předávání cen producentka dokumentu Zuzana Dražilová.

Pro Zlatou hvězdu si společně s Dražilovou a několika studenty z FAMU přijela i Jana Švehlová, která byla u začátku dokumentu. "Smyslem projektu je, že pomáhá hojit rány. Každému pomůže, když dostane možnost mluvit o tom, co ho v životě potkalo," řekla po udílení cen.

Historie nejsou jen čísla, jsou to i příběhy

Evropská komise tak ocenila hned dva české projekty, které se obracejí do minulosti. Předností projektu Zmizelí sousedé je, že se studenti jen nebiflují z učebnic fakta o druhé světové válce, ale aktivně pátrají po osudech Židů, kteří žili v jejich okolí. Hledají pamětníky a výsledky pátrání pak prezentují veřejnosti.

"Informace se k mladým lidem dostávají ve smysluplných souvislostech, které nenacházejí zpracované v knihách, ale přímo kolem sebe u lidí, čerpají je přímo z památek, v archivech, na místních úřadech a od pamětníků," vysvětlila Vančurová.

Dodnes nemůžu vidět filmy s židovskými dětmi

Do pátrání se pustili i studenti strakonického gymnázia

Projekt Zmizelí sousedé se může pochlubit evropským přesahem, což byl také jeden z důvodů, proč dostal evropské ocenění. O projektu se už měli šanci dozvědět studenti v Německu, Itálii, na Slovensku a v Anglii.

"Spolupracujeme také se školami a organizacemi v dalších zemí za hranicemi Evropy, zatím v USA a v Kanadě," upřesnila Vančurová.

Každý rok se do projektu přihlásí okolo deseti škol. "Rádi bychom, aby školy v zahraničí byly také aktivní. Mají však v každé zemi zcela jiné podmínky. U nás projektu paradoxně pomohla politická situace před rokem 1989 a naprostý nezájem o historii Židů a o dlouhodobé vzdělávací projekty," dodala Vančurová.

Zmizelí sousedé

Projekt Zmizelí sousedé oslaví příští rok deset let od svého vzniku. V roce 1999 ho vyhlásilo Vzdělávací a kulturní centrum při pražském Židovském muzeu. O šest let později spustili druhou fázi projektu Zmizelí sousedé - Pocta dětským obětem holocaustu.

V první fázi studenti pátrali po osudech svých "židovských sousedů" z nejbližšího okolí, ve druhé fázi se zaměřili na židovské studenty.

Zmizelí sousedé pomáhají i učitelům zapojit se do současné školské reformy. Místo učení zbytečností a biflování se děti naučí komunikovat, vyhledávat informace a samostatně je zpracovávat. Židovské muzeum půjčuje školám i kamery, aby studenti mohli své pátrání natáčet, a pomáhá jim s webovými stránkami s výsledky pátrání.

Na projektu se podílí i občanské sdružení Zapomenutí. Více informací o projektu Zmizelí sousedé najdete na webových stránkách www.zmizeli-sousede.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video