ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Češi vnímají EU pozitivněji než před dvěma lety, ukázal průzkum

  • 337
Podle průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi má 31 procent Čechů pozitivní postoj k Evropské unii. Oproti roku 2017, kdy se konal naposledy, je to nárůst o více než 10 procent. Počet lidí, kteří mají na EU negativní názor, naopak klesl.

V průzkumu se 6 procent lidí vyjádřilo, že EU vnímají velmi pozitivně, 25 procent zvolilo odpověď spíše pozitivně. Vyloženě negativní názor má 9 procent respondentů a 22 procent vnímá EU spíše negativně. Neutrální postoj má 37 procent dotázaných.

Oproti roku 2017 má pozitivní názor na EU o 12 procent více dotázaných, naopak podíl negativních odpovědí klesl o 10 procent. Neutrální postoj vyjádřilo stejné procento lidí jako před dvěma lety.

Průzkum se také ptal na to, jaké jsou hodnoty a cíle EU. Na tuto otázku 61 procent dotázaných odpovědělo, že neví. Nejvíce lidí (17 %) za cíl EU označilo ekonomiku a jednotný trh. Na druhém místě se umístila vzájemná spolupráce, kterou za hodnotu Unie označilo 11 procent lidí. 

Dále lidé považují za cíle Evropské unie například bezpečnost (8 %), svobodu a demokracii (7 %) nebo ochranu životního prostředí (6 %).

Pozitivně EU vnímají podle analytiků hlavně voliči TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů. Kladný vztah k EU převažuje i mezi voliči ODS. Negativní názor mají hlavně voliči KSČM, SPD a Trikolóry.

Podívejte se, jak v anketě z roku 2016 Češi hlasovali o odchodu ČR z EU:

20. června 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video