Erste Bank zvýšila nabídku Praze

Praha - Hlavní město dostalo zvýhodněnou nabídku na odkup svých akcií České spořitelny. Majoritní vlastník spořitelny, rakouská Erste Bank, nabízí za odkup jedné prioritní akcie cenu 130 korun. Praha již na zasedání 22. června neakceptovala původní nabídku, která zněla na 122 korun. "Pokud Praha nabídku přijme, znamená to pro všechna města a obce ČR obdržení 130 korun na akcii," řekl mluvčí rakouské banky Michael Mauritz.

Erste Bank novou nabídkou, kterou primátor Kasl obdržel 3. září, vyrovnala konkurenční návrh firmy Global Brokers.

Praha je největším vlastníkem prioritních akcií v držení měst a obcí - vlastní celkem 1 442 300 akcií bankovního ústavu. "Samozřejmě, že má Erste bank velký zájem na tom, aby se Praha do akce zapojila," uvedl vedoucí odboru finanční správy pražského magistrátu Vlastimil Boura. Jak dodal, je rozhodnutí o prodeji plně v rukou zastupitelstva, které se návrhem Erste Bank i Global Brokers bude zabývat na svém zasedání 13. září.

Původně mělo jednat i o nákupu akcií spořitelny, které Praze nabídly jiné obce. Vzhledem k tomu, že se nabídky vyrovnaly a z nabídky Praze mohou profitovat i ostatní, není již tento návrh pro žádnou stranu výhodný.

Vlastností prioritních akcií ve vlastnictví měst a obcí je, že s nimi mohou obchodovat pouze sami mezi sebou nebo s akcionářem samotné banky.  Jediným výnosem tak jsou dividendy. Ty v případě Prahy znamenají roční příjem do městské pokladny v řádu milionů korun. "Samozřejmě, zkoumá se i druhá možnost, jestli není výhodnější trvalý příjem z dividend rozložený do delšího období než jednorázový prodej," uvedl Boura. Za balík akcií by přitom Praha mohla dostat téměř 190 milionů korun.

Navíc dividendy závisí na hospodaření České spořitelny a akcionář vesměs očekávají velmi dobré výsledky za letošní rok.

Rakouská banka potvrdila, že již nyní získala přes 50 procent emise, což bylo podmínkou pro dokončení transakce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video