Ilustrační foto | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Léky na předpis si na dovolené v zahraničí vyzvednete brzy i na eRecept

  • 2
Čeští pacienti by od roku 2020 měli mít možnost vyzvednout si léky na předpis pomocí eReceptu i v zahraničí. Při pobytu v zemích EU bude stačit zkontaktovat svého lékaře, který eRecept předepíše, a lék si Češi vyzvednou přímo v zahraniční lékárně.

V současnosti má pacient, který si potřebuje vyzvednout lék na předpis v zahraničí, dvě možnosti. Buď předem navštíví svého lékaře, který mu vystaví takzvaný přeshraniční předpis, na který si pak může lék v zemích EU vyzvednout, nebo musí navštívit doktora v cizině a získat recept od něj. To by se mělo změnit od roku 2020, kdy si český pacient bude moci vyzvednout léky v rámci EU i na eRecept.

„Díky možnosti doručit identifikátor eReceptu elektronicky bude například možné, aby se pacient pobývající v zahraničí telefonicky domluvil se svým lékařem a ten mu identifikátor eReceptu poslal buď sms zprávou nebo emailem,“ nastínila Hana Šindelářová, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který projekt realizuje.

Tuto možnost pak využijí ať už lidé v průběhu dovolených, tak chronicky nemocní pacienti, kteří si při cestě do zahraničí své léky zapomenou. Uvítají ji ale i lidé, kteří odjíždí do ciziny na delší dobu.

„Pacient se při návštěvě lékárny bude muset jednoznačně identifikovat vydávajícímu farmaceutovi. Také bude muset mít identifikátor eReceptu – tedy papírovou průvodku, SMS zprávu, email nebo pacientskou aplikaci k eReceptu. Po načtení identifikátoru v lékárně se lékárníkovi zobrazí obsah eReceptu a pacientovi bude příslušný lék vydán obdobně jako v jeho domovské lékárně,“ nastínila Šindelářová, jak by měl celý proces vypadat.

Případný doplatek bude dle ceníku dané země

Čeští pacienti budou podle Šindelářové platit stejnou úhradu a doplatek, jako lidé v dané zemi. Ve většině států jsou však podle Šindelářové doplatky vyšší než v Česku. 

„V některých zemích EU to může znamenat, že nebudou muset platit nic, ale v jiných jim bude účtována určitá částka z nákladů na předepsané léky,“ doplnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého jsou žádosti o vrácení peněz za léky, které jsou v ČR hrazené a pacient si je vyzvedl v zahraničí, posuzovány podle českých předpisů. „To znamená, že pojišťovna ověří, zda jde o lék hrazený v ČR z veřejného zdravotního pojištění a jaká je v ČR výše úhrady za tento lék,“ uvedl Tichý.

Léky nemusí být v zahraničí dostupné

Vyzvedávání léků na předpis v zahraničních lékárnách se však kromě potenciálně vyšších doplatků pojí i s dalšími problémy. „Je nutné brát v úvahu také tu skutečnost, že ve všech zemích EU, potažmo zemích mimo EU, nemusí být dostupné konkrétní léčivé přípravky, které občan či pacient užívá v České republice,“ doplnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Na předpis by proto podle Štěpanyové měl lékař uvést mezinárodní nechráněný název léčivé látky doporučený Světovou zdravotnickou organizací. To doporučuje i oficiální web Evropské unie, europa.cz.

„Pokud se chystáte lék na lékařský předpis vyzvednout v jiné zemi EU, požádejte předepisujícího lékaře, aby pokud možno uvedl obecný název produktu. Tak vám budou moci v lékárně v jiné zemi EU vydat příslušný produkt, který je v dané zemi k dispozici,“ uvádí web.

Pokud si chce pacient ověřit dostupnost léků v jiné zemi EU, může se obrátit na vnitrostátní kontaktní místo pro přeshraniční zdravotní péči.

eRecepty fungují, lékaři nedostanou pokutu za nevystavení, řekl Vojtěch:

2. ledna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video