Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová na tiskové konferenci. | foto: Michal Šula, MF DNES

Emmerová: Pojišťovna má lékaře „na lopatě“. I pacienty

  • 30
Dnes budou protestovat ambulantní praktičtí lékaři. S nimi zubaři, gynekologové a možná další.

Připomínám, že jde o ty, kteří přes 10 let pracují v privátu za peníze z veřejného zdravotního pojištění. Místo konání? Před ministerstvem zdravotnictví.

Jako důvod protestu jeho organizátoři (hlavně Sdružení praktických lékařů) uvádějí prodlužování doby splatnosti za odvedené výkony ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny.

A svoji – tím vzniklou – platební neschopnost. Proč neprotestují před VZP? Prý kvůli vyhláškám, jimiž ministerstvo zasahuje do smluv s pojišťovnou.

Ty nutí pojišťovny k "marnotratnosti" (rozuměj – k větším platbám za zdravotní péči) směrem k nemocnicím, a proto pak zbývá méně pro praktické lékaře.

Pravda je, že ona jediná vyhláška, již jsem ve věci vydala, nemocnicím finanční podmínky srovnala.A to právě na úroveň praktických ambulantních lékařů, kteří dostali "přidáno" již předtím. Tedy těch, kdož nyní protestují.

Zvláštní protest.

Říci k tomu "ano" není tak jednoduché.

Vyhláška, na niž se nyní vše svádí, byla vydána jen proto, že v mnoha vztazích mezi praktickými lékaři a pojišťovnou selhalo tzv. dohodovací řízení. Kdyby neselhalo, nebyla by zapotřebí. Na to však nyní nikdo nevzpomíná.

V dohledu je rok 2006. V něm vyprší platnost dosavadních rámcových smluv VZP a praktických lékařů. Budou uzavírány nové. Pojišťovna se přitom netají úmysly uzavřít jich méně. Někteří lékaři tedy napříště mohou zůstat bez výdělku. VZP je má (ovšem nejen je) tak říkajíc "na lopatě". Ve "hře" mohou být i smlouvy dosavadní. Podle informací – žel neoficiálních; stát a ministerstvo zdravotnictví nemá ze zákona možnost důsledné kontroly VZP – pronikla do smluvních vztahů pojišťoven a lékařů řada nešvarů. Pokud by tedy byly přijaty, schváleny a vstoupily by v platnost nové zákony, které – řečeno slovy jejich kritiků – posilují roli státu, mohlo by spatřit světlo světa i něco, co jej spatřit nemá. Pak by se ovšem "na lopatě" mohly ocitnout, vedle nejednoho praktického doktora, též pojišťovny.

Shrneme-li to, někteří lékaři mají obavy o smluvní budoucnost, někteří i o minulost. Připočteme-li k tomu politické zájmy opozice udělat ze zdravotnictví trh se zdravím, mizí i pomyslné tajemno. Balast jednoduchých a současně falešných hesel hozených davu může však zastřít příčiny nynějšího tlaku na ministerstvu.

Jeho činnost je totiž pro mnohé vlastně nežádoucí. Mnozí představitelé moci ve zdravotnictví byli a jsou nejspokojenější, když ministerstvo nekoná.

Stav, kdy to tu "tak nějak udržuje v tom chátrání", není sice tak dobrý jako absolutní privatizace "koláče" za 200 mld. korun, je ale pořád lepší než jakýkoliv příznak reformy.

Tím se na oné "lopatě" ocitá úplně vše a pacienti v první řadě.

Skutečným cílem nynějšího "protestu" je tedy zmrazení stavu. Do voleb v roce 2006. Zdravotnictví je prostor pro příliš velký kšeft na to, aby nelákal vypočítavé lidi. Když si tento prostor necháme vzít, budeme "na lopatě" všichni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video