Veterán RAF Emil Boček se po několika desetiletích opět v Anglii proletěl ve...

Veterán RAF Emil Boček se po několika desetiletích opět v Anglii proletěl ve stíhacím letounu Spitfire (21. července 2016). | foto: AP

Válečný veterán Emil Boček leží v brněnské fakultní nemocnici

  • 23
Válečný veterán a poslední žijící český stíhací pilot RAF Emil Boček je ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice. Šestadevadesátiletý Boček byl přijat na interní kardiologickou kliniku. Potvrdil to bez dalších podrobností mluvčí nemocnice Pavel Žára. Armádní generál Boček má 28. října dostat od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva nejvyšší třídy.

Emil Boček je posledním žijícím českým stíhacím pilotem z druhé světové války. Sloužil ve Velké Británii u československé 310. stíhací perutě. Na kontě má 26 operačních letů. Řád bílého lva třetí třídy mu propůjčil už bývalý prezident Václav Klaus v roce 2010, a to za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost. 

Veterán druhé světové války se ve čtvrtek účastnil v Ivančicích na Brněnsku otevření muzea RAF, které nese jeho jméno. Na slavnostním otevření Muzea RAF Emila Bočka zůstal do konce, řekl ČTK starosta Ivančic Milan Buček.

Vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jana Zechmeisterová potvrdila, že generál je v brněnské fakultní nemocnici. „Na žádost rodiny ale nebudeme poskytovat žádné další informace o jeho zdravotním stavu,“ uvedla.

Šestadevadesátiletý Boček letos v září dostal medaili horní komory Parlamentu. „Senát byl jeden z prvních, který nezapomínal a nezapomíná na válečné veterány,“ řekl tehdy Boček. „Ocenění, které jsem dnes převzal, patří také mým kamarádům, kteří už nejsou mezi námi,“ dodal Boček při převzetí medaile. 

Letos v květnu Bočka prezident povýšil do nejvyšší armádní hodnosti. Generálské hodnosti mu udělil už v letech 2014 a 2017.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video