ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Hlasy ultrapravice a xenofobů mohou díky Muskovi získat prostor, míní expert

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Elon Musk se nechal slyšet, že Twitter kupuje proto, aby se sociální síť mohla rozvíjet a stala se skutečnou platformou pro svobodné vyjadřování, limity budou jen zákony. „Zákony samy nezajistí svobodnou diskuzi. Hranice jsou v demokracii vymezené lidskou důstojností. Nejsem si jistý, že je dokáže rozeznat a bránit,“ míní expert Jan Motal z Masarykovy univerzity.

„Jak se Twitter změní, ještě v tuhle chvíli nikdo neví, protože Elon Musk je nevyzpytatelný člověk. Ani samotná transakce koupě není definitivně uzavřená, to potrvá ještě měsíce. Myslím, že ta nevypočitatelnost je asi největší riziko, Musk opravdu může vybudovat zajímavou platformu pro komunikaci, ale taky se to může zvrtnout,“ hodnotí David Slížek, šéfredaktor portálu Lupa.cz o dění na internetu a v oblasti informačních technologií.

„Akvizicí dojde ke koncentraci vlastnictví a rozhodovacích pravomocí do rukou jediného člověka. To je v případě médií extrémně nebezpečné, protože se celá sociální síť stává de facto nástrojem zájmů jediné osoby. Je to v přímém rozporu s tím, co Musk říká,“ varuje Jan Motal, expert na etiku médií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Kdyby Musk zasáhl do algoritmů a zvýhodnil svou osobu, tak by se mu to nehezky vrátilo.

David Slížek, šéfredaktor portálu Lupa.cz

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video