Aktivisté protestovali proti výrobě nebezpečných ftalátů.

Aktivisté protestovali proti výrobě nebezpečných ftalátů. | foto: Greenpeace

Ekologové obsadili kvůli jedům komín chemičky

  • 63
Horolezci hnutí Greenpeace obsadili v úterý ráno 100 metrů vysoký komín chemičky DEZA ve Valašském Meziříčí. Dolů spustili transparent s názvem organizace. Ekologičtí aktivisté pak vyzvali vedení chemičky, aby vyřadilo z výroby ftaláty, které jsou vysoce nebezpečnou a zdraví škodlivou skupinou chemikálií.

Ekologové současně upozornili na důležitost schválení nové chemické legislativy Evropské unie, známé jako REACH. Vyzvali také odpovědné politiky, aby se za její přijetí zasadili.

Další aktivisté Greenpeace se shromáždili před vchodem do závodu DEZA, kde zaměstnancům podávali informace o důvodech této akce. Na tomto místě také rozvinuli transparent s textem: "NE FTALÁTŮM, ANO REACH".

Naposledy byli horolezci Greenpeace v akci v polovině října v Praze. Na budovu ministerstva průmyslu pověsili transparent "Urbane: Více ochrany, méně jedů!" Ministr Milan Urban je přijal v pracovně. Aktivisty to dost překvapilo. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video