Ekologové kritizují výstavbu cest v rezervaci

Praha - Tvrzení proti tvrzení, tak vypadá spor pražského magistrátu se Společností pro ochranu Prokopského a Dalejského údolí. Té se nelíbí, že město opět ve svém rozpočtu vyčlenilo peníze - 1,5 miliónu korun - na výstavbu cest v rezervaci Prokopské údolí. "Stavba mimo jiné nemá platné stavební povolení, " uvedl člen společnosti Josef Matoušek. Náměstek primátora pro životní prostředí Petr Švec ovšem míní, že je všechno v pořádku. Výstavba cest podle něj měla několik etap, z nichž pro první nebylo stavební povolení vůbec potřebné. "Byly to jen úpravy současných cest," vysvětlil náměstek.

"Ve druhé etapě bylo vydáno na konkrétní stavby několik stavebních povolení," řekl.

Matoušek soudí, že stavbou cest byly porušeny dva ekologické zákony a městská vyhláška o zřízení přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí. "Bylo odstraněno nejméně 3100 čtvrtečních metrů povrchu rezervace v její nejcennější části a poškozeno 45 druhů rostlin chráněných zákonem," uvedl.

"Pokud má pan Matoušek pocit, že byla porušena vyhláška či zákon, ať se obrátí na státní stavební dozor či odbor výstavby. Z mého pohledu byla ta činnost udělána správně," oponoval Švec.

Problémem je podle něho to, že do rezervace chodí mnoho lidí z barrandovského sídliště, na což údolí nebylo připraveno.

"Když se jdete podívat, jak vypadají některá území v údolí, tak zjistíte, že se zásah udělal v poslední chvíli," podotkl náměstek. Proti výstavbě cest v údolí nejsou ani členové společnosti. Podle Matouška však musí mít řádné stavební povolení a musí být podložena kvalitním projektem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video