Voda přetéká přes bezpečnostní přeliv nádrže Vranov | foto: Dan Materna, MF DNES

Dyje: mnoho vody na dvě příliš malé přehrady

  • 36
Stejně jako vltavská kaskáda nezadržela v roce 2002 velkou vodu před Prahou, dvě přehrady na jihomoravské řece Dyji nyní neochránily Znojmo a další okolní obce. Voda pomyslně smetla také křeslo ředitele Povodí Moravy Miroslava Konečného. V čem je problém?

INFOGRAFIKA:
Vranovská přehrada na Dyji

ČTĚTE TAKÉ:
Vltavská kaskáda vzdoruje. Zatím

Vodohospodáři se brání. "Vhodnou manipulací na přehradách a připraveným volným objemem ve Vranovské přehradě se podařilo dopady velké vody snížit. Tato povodeň byla na Dyji horší než povodeň v roce 2002," obhajuje se David Fína z ředitelství Povodí Moravy.

Čísla ukazují, že voda začala přibývat do Vranovské přehrady opravdu neuvěřitelně rychle. Ještě 25. března byl přítok 19 metrů krychlových za sekundu, 27. března se ztrojnásobil a následující den, tedy 28. března, se zjedenáctinásobil.

"Dosáhl 215 metrů krychlových za sekundu," říká technicko-provozní ředitel Povodí Moravy Antonín Tůma.

"Šlo o pětisetletou povodeň s mimořádným průběhem. Byla to voda z deště i tajícího sněhu," řekl Fína.

Ačkoli na řece Dyji nad Znojmem jsou přehrady dvě, ve skutečnosti povodňovou vlnu zadržovala jen jedna, ta Vranovská. Znojemská přehrada je příliš malá a ani nebyla stavěna za účelem zadržování velké vody. Shodou okolností se právě na ní dokončovaly stavební práce.

"Na průběh povodně to nemělo vliv," říká Fína. Upozorňuje, že se naopak před povodní podařilo upravit přepad, takže voda netekla přes hráz.

Údajně by při této povodni nepomohla ani další přehrada, kterou projektanti už kdysi dávno chtěli postavit v dnešním Národním parku Podyjí. Kaskáda, z jejíhož projektu nakonec sešlo, zůstala neúplná dodnes.

Nezávislý odborník Václav Čermák upozorňuje, že se obecně od přehrad očekává příliš mnoho, ale tyto stavby mají přitom rizika.

"Například vltavská kaskáda zlepšuje situaci jen do určité míry. Od jisté velikosti povodně situaci naopak může zhoršit. Existují studie, které na to upozorňují," dodává. Upozorňuje, že se tento fakt týká všech přehrad, tedy i těch na řece Dyji.

"Jakmile se přehrada zaplní, nemá už patřičný efekt, snížení povodňové špičky je minimální. Bezpečnější je ochrana jednotlivých obcí i měst a také úpravy v povodí. Přehrady jsou dražší a rizikovější," poznamenává Čermák.

Zatímco se velká voda valí Dyjí směrem k rakouské hranici, lidé odhadují škody. Sami vodohospodáři však už nyní vědí, že přehrady nápor přečkaly: "Ani jedno vodní dílo nebylo narušeno," uvedl Tůma.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video