Vláda přijala návrh zákona, který má bojovat proti dvojí kvalitě potravin

  • 44
Pokud bude mít výrobek odlišnou kvalitu, bude muset mít také rozdílný obal a bude to muset být na první pohled patrné. Počítá s tím novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou v pondělí na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana z ČSSD schválila vláda a posílá ji do parlamentu.

„Přiděluje se gesce Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která může udělit pokutu až do výše 50 milionů korun,“ řekl ministr Toman.

Uvedl to na příkladu masných konzerv. „Nesmí být rozdílný obsah masa a musí tam být stejná hlavní složka. Jestliže u značkového výrobku je obvyklé, že tam je vepřové maso, tak není možné, aby v České republice bylo jakékoli jiné, ať je to drůbeží nebo hovězí. Musí to být na první pohled rozeznatelné,“ zdůraznil šéf resortu zemědělství.

Skončit má to, že čeští zákazníci nakupují zboží v jiné, horší kvalitě než v některých západních zemích, přestože jde o výrobek se stejným obalem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo návrh, který se týká jiného než potravinářského zboží. Oba návrhy projednala vláda v pondělí společně.

„Je to důležité téma a budeme se tomu chtít věnovat dlouhodobě,“ uvedl po jednání vlády premiér a šéf ANO Andrej Babiš.

„Chceme, aby řetězce, obchody, které prodávají zboží, zásadně odlišily, pokud se vyskytuje jiná kvalita, aby naši občané, zákazníci měli možnost si vybrat ten výrobek podle kvality a aby ten výrobek byl odlišen obalen a aby byl dostupný na českém trhu,“ řekl před pár dny po jednání se zástupci největších obchodních řetězců premiér.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: potravina, vláda, zákon

Video