Dva radní Zlínského kraje figurují ve svazcích StB. (Ilustrační snímek)

Dva radní Zlínského kraje figurují ve svazcích StB. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Svazky StB ukrývaly jména dvou radních Zlínského kraje

  • 5
Dva z celkem devíti radních Zlínského kraje jsou vedeni jako spolupracovníci Státní bezpečnosti. Komunista Jaroslav Kučera je zapsán ve svazcích jako tajný spolupracovník StB. Sociálního demokrata Jaroslava Drozda zase zmiňují jako důvěrníka. Oba jakékoliv kontakty s StB rezolutně popírají.

Kučera ve svazcích figuruje jako tajný spolupracovník pod krycím jménem Karel. Nyní působí jako radní kraje pro dopravu, před listopadem 1989 zastával funkci výrobního náměstka Tesly Rožnov. Tvrdí však, že má čisté svědomí a nikdy vědomě s StB nespolupracoval.

"Byla za mnou policie, chtěli znát nějaké informace ohledně podniku, ale jestli mezi nimi byli z StB, to nevím. V žádné restauraci ani v soukromí jsem se s nimi nesetkal," reaguje Kučera.

Podle historika Ústavu pro studium totalitních režimů Petra Blažka však není spis kompletní.

"Myslím, že svazek měl původně okolo sta stran, teď je dochováno zhruba asi dvacet stránek. Některé významné dokumenty, třeba vlastnoruční závazek ke spolupráci, který měl ten agent podepsat, tam bohužel nejsou," uvedl Blažek.

Druhým, kdo má záznam ve svazcích StB, je předlistopadový dlouholetý člen KSČ a nyní statutární náměstek hejtmana za sociální demokracii Jaroslav Drozd. StB ho chtěla podle dostupných dokumentů zlákat do svých řad, ale bez jeho vědomí.

"Osloven jsem nikdy nebyl," tvrdí Drozd.

Třetí koaliční strana Zemanovci se má k minulosti svých kolegů vyjádřit během úterý. "Musíme tuto situaci nějakým způsobem vstřebat," reagoval v pondělí radní Lubomír Nečas (SPOZ)

Komunistickou minulost má osm z devíti radních Zlínského kraje. Jedinou, která do strany nevstoupila ani se o to nesnažila, je radní pro sociální věci Taťána Nersesjan. Lubomír Nečas byl takzvaným kandidátem, tedy adeptem na vstup.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video