Dubnové počasí bude pravé aprílové

  • 7
Dubnové počasí bude zřejmě pravé aprílové. "Četnější srážky můžeme očekávat až do druhé dubnové dekády," naznačil Pavel Jovanovič z Českého hydrometeorologického ústavu. O víkendu noční mrazy ještě připomenou zimu. Příští týden by se ale mělo vrátit proměnlivé jarní počasí.

Pátek bude slunečný s teplotami kolem 13 stupňů, ale v noci mohou teploty klesnout až šest stupňů pod nulu.

"O víkendu nás ochladí severovýchodní proudění kolem tlakové výše postupující z Baltu nad jihovýchodní Evropu," nastínil meteorolog.

Sobota i neděle bude rovněž ve znamení slunečného počasí s teplotami kolem 15 stupňů. V sobotu v noci ale klesne rtuť teploměrů opět pod nulu, v neděli se udrží na nule.

V pondělí se pak začne oteplovat. Ráno se mohou vyskytnou ojediněle mlhy, jinak bude skoro jasno s teplotami od 13 do 17 stupňů.

"Od úterka již můžeme očekávat proměnlivé počasí, oblačno, v oblasti front zataženo s deštěm nebo přeháňkami, přechodně mezi jednotlivými frontami i polojasno," doplnil Jovanovič.

V noci by měly teploty kolísat mezi dvěma a sedmi stupni, přes den mezi 12 a 17, při zmenšené oblačnosti může být i kolem 20 stupňů. Koncem příštího týdne se opět slabě ochladí.

Předpověď počasí podle Meteopressu

Duben bude podle nejnovější dlouhodobé předpovědi zřejmě aprílový, srážkově nadprůměrný a teplotně průměrný.  V noci klesnou teploty na dva až osm stupňů.

"Odpolední teploty se budou pohybovat na přelomu první a druhé dubnové dekády jen mezi osmi až 12 stupni. Během druhé dekády se oteplí na 12 až 18 stupňů," doplnil Jovanovič.

Poslední dubnovou dekádu by mělo podle měsíční předpovědi provázet oblačné počasí s občasným deštěm. Ojediněle se mohou objevit i bouřky. V noci teploměry ukážou až devět stupňů, přes den se mohou zastavit až na 17 stupních.

Odborníci ale upozorňují, že pravděpodobnost splnění měsíční předpovědi je jen 65 procent. Doporučují proto sledovat předpovědi počasí na kratší časové období.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video