Šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Joint má obří uhlíkovou stopu, mladé už netáhne, říká šéf protidrogové centrály

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych je ve funkci už od roku 2009. Koronavirus podle něj utlumil prodej drog pro příležitostné uživatele na tanečních zábavách. A naopak udělal dealery z lidí, kteří do té doby neměli s kriminální činností žádnou nebo minimální zkušenost.

Jak se během pandemie proměnil byznys s drogami?
Asi se to dá rozdělit. Jsou tu vlivy, které pandemie urychlila. To je například využívání virtuálního prostoru ať už k výrobě, obchodu, nebo jiným nelegálním aktivitám. A pak jsou věci, na které korona neměla úplně vliv, a sice, že žijeme v období poměrně velké nadprodukce konvenčních drog, jako je heroin nebo kokain.

Trend, který vnímáme a korona na něj nemá vliv, je výskyt metamfetaminu (pervitinu) v Evropě z jiných produkčních oblastí. Poslední tři čtyři roky se zde objevuje mexický metamfetamin, který je sem pašován. Dokonce existují produkce v Nizozemsku a Belgii, kde se na výrobě mexické kriminální skupiny podílí ve spolupráci s těmi lokálními.

V minulosti jsme se setkávali s tím, že sem byla například importována marihuana z Holandska, která byla ale původně vyrobena v Česku. Jela tam a zpět jen proto, že pak vypadala kvalitnější.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video