Dopis ČT dlužníkům

Dopis ČT dlužníkům - Dopis České televize dlužníkům. (11. května 2005) | foto: iDNES.cz

Dotčení diváci chystají žalobu na ČT

  • 431
Boj České televize s dlužníky koncesionářských poplatků se nakonec může obrátit proti ní. Řada lidí se cítí dotčena dopisem, který dostala od ČT, a hodlá ji zažalovat. Veřejnoprávní televize svůj tvrdý postup obhajuje. Pohledávky jsou podle ní oprávněné.

DOKUMENT:
DOPIS ČT DLUŽNÍKŮM

Česká televize v úterý oznámila, že své pohledávky prodala soukromé společnosti za sto procent její hodnoty i s úroky z prodlení. Neplatičům koncesionářských poplatků dala poslední šanci, aby dluh uhradili do tří týdnů. - více zde

Ve středu dostali dopis od televize první lidé, kteří ČT dluží za poplatky. Pokud ale diváci chtějí zjistit podrobnosti svého dluhu či reklamovat výši částky, musí zavolat na telefon, kde minuta stojí 38 korun. - více zde

"Dopis od České televize mi připadá naprosto nemravný," uvedl Stanislav Čeřovský, který dostal upomínku na 500 korun.

"V dopise vůbec není uvedeno, jak se k této kulaté částce došlo a kterého měsíce se týká. Nemohu samozřejmě s absolutní jistotou vyloučit, že někdy k chybě nedošlo. Má námitka však není proti doplacení případného dluhu, ale proti způsobu, jakým je tento případný dluh vymáhán," dodal.

Lidé chtějí ČT zažalovat za nařčení
Na formulaci dopisu si stěžují i ostatní lidé, kteří od středy telefonují a posílají e-maily do redakce iDNES.

ČT žene k soudu mrtvé i mecenáše

"To není normální, aby veřejnoprávní instituce jednala v souladu s mafiánskými pravidly: Zaplať a neptej se! Způsob vymáhání neidentifikovaných dlužných částek je skandální," uvedla Jarmila Modrá z Prahy, která hradí poplatky přes SIPO od roku 1981 a nyní jí přišla výzva k zaplacení 99,50 korun.

Nejvíce jí vadí, že televize nedoložila, kdy dluh vznikl a jak je vypočteno penále. "Arogance tohoto přístupu povede k tomu, že televizi odhlásí i ti slušní, kteří za ní roky platí. Tímto nařčením se cítím poškozena a pokud Česká televize nepodnikne urychleně nápravu svého konání, přidám se k hromadné žalobě dotčených koncesionářů," dodala.

O žalobě mluvili i ostatní lidé, kteří do redakce zavolali. "Přijde mi to jako nehoráznost. Schovávám si všechny výpisy z inkasa a nikdy mi nepřišla žádná upomínka. Hodlám televizi zažalovat za nařčení," řekl iDNES divák, který si nepřál zveřejnit jméno.

ČT: Pohledávky jsou oprávněné
Česká televize však svůj postup obhajuje. "Podrobný rozpis vývoje dluhu v čase by u některých poplatníků navýšil počet stran dopisu, a zvýšil tak náklady na jejich obeslání. My už takhle máme mnohamilionové náklady," řekl iDNES mluvčí televize Martin Krafl.

ČT si je oprávněností pohledávek jistá. Podle Krafla vycházela z databáze poplatníků, která obsahuje přes tři miliony jmen. Připustil ale, že v seznamech mohou být chyby.

"Všechny údaje prošly nezávislým auditem a jsou podle názoru České televize oprávněné. Samozřejmě, že v tak obsáhlé databázi, vedené společně Českou televizí a Českou poštou, která poplatky vybírá, nemůžeme vyloučit malé procento chyb," uvedl.

Zopakoval, že pokud někdo dostal upomínku neoprávněně, televize se mu omluví a uhradí i případné náklady. Generální ředitel ČT navíc prodloužil lhůtu, během níž mohou údajní dlužníci reagovat na písemnou výzvu, a to z 21 dní na 30.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video