Pohřeb Pavla Dostála v olomouckém krematoriu.

Pohřeb Pavla Dostála v olomouckém krematoriu - příbuzní odcházejí po skončení smutečního obřadu. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Dostálův pohřeb v Olomouci se obešel bez veřejnosti

  • 18
Lidé z Olomouce a okolí, kteří se chtěli rozloučit s Pavlem Dostálem, čekali marně. Do obřadní síně olomouckého krematoria pustila rodina jen nejbližší přátele, premiéra Jiřího Paroubka, předsedu ČSSD Stanislava Grosse a primátora Olomouce Martina Tesaříka.

Pohřeb se konal v pravé poledne a kromě politiků se přišli s Dostálem rozloučit také například šéf ministrovy poslanecké kanceláře v Olomouci a jeho blízký přítel Jaroslav Vraštil, pražský herec Tomáš Töpfer nebo kolega z Dostálových olomouckých divadelních let Richard Pogoda.

S Dostálem se už ve čtvrtek rozloučily v pražském Národním divadle stovky herců, přátel i politiků. Odpoledne se pak mohla památce oblíbeného politika poklonit veřejnost. - více zde

V Olomouci to bylo jinak. "Sedím tu už od půl desáté, mrzelo by mě, kdybych to zmeškala," řekla Jaroslava Urbancová z Olomouce, která trpělivě čekala na obřad venku na lavičce. Do slavnostně vyzdobené síně se nakonec nedostala. "Je to škoda, lidi by rádi přišli, vždyť Dostál byl olomoucký rodák," posteskla si.

Rodina už předem avizovala, že se v Olomouci bude chtít loučit jen v nejužším kruhu. Pracovníci krematoria proto nikoho nepozvaného nepustili.

Dokonce ani primátor Tesařík do poslední chvíle nevěděl, zda se tam dostane. "Pokusím se tam být. Jsem tu za všechny Olomoučany a za lidi, kteří měli s Pavlem Dostálem něco společného v politice nebo kultuře," řekl.

Dostálova rodina dala po skončení obřadu jasně najevo, jak nepříjemná jí byla přítomnost médií i veřejnosti. Manželka a dcery unikaly z obřadní síně nepozorovaně některým z bočních či zadních východů.

"Chtěla jsem k rakvi položit kytku, ale pustili mě tam, až bylo po všem. Jsem ráda alespoň za to," svěřila se nakonec další z Olomoučanek Libuše Skalická.

ČTĚTE TAKÉ:
Zemřel ministr Pavel Dostál
Lékař: Dostál bojoval o čas, ne o život


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video