Dopravci už nechtějí nižší daň, ale regulaci cen paliv

Čeští autodopravci, kteří v uplynulých dnech vyvolali diskusi o snížení spotřebních daní z pohonných hmot, nakonec od svého požadavku ustoupili. Vládě předali dlouhý seznam svých návrhů na to, jak jim má pomoci, požadavek na snížení daně tam ale není.

V seznamu jsou nejrůznější návrhy - od návratu ke státní regulaci cen pohonných hmot, přes zlevnění dálničních známek až po návrh vracet autodopravcům stejně jako zemědělcům část zaplacené spotřební daně z nafty.

Protože v oblasti autodopravy existují v tuzemsku čtyři různé podnikatelské svazy, dostanou se na vládní stůl čtyři různé materiály s návrhy na pomoc dopravcům.

"Na Úřad vlády nesu čtyři materiály od každého sdružení zvlášť a jedno společné komuniké. V tomto komuniké jsou obsaženy body, ve kterých se naše návrhy protínají, a které pro nás znamenají hlavní priority," uvedl zástupce největšího sdružení Česmad - Bohemia Martin Špryňar.

Mezi společnými požadavky, na nichž se zástupci všech sdružení shodli je například obnovení státní regulace cen pohonných hmot, které by zabránilo prodejcům benzínu volně zvyšovat ceny.
Další skupina návrhů směřuje ke snížení daňového zatížení dopravců. Jedná se zejména o snížení silniční daně a zlevnění dálničních známek. "Navrhli jsme také zavést takzvanou profesní naftu.

Je to něco podobného, jako zelená nafta pro zemědělce, a znamená to, že stát podnikatelům v dopravě vrací část zaplacené spotřební daně," doplnil Špryňar.

Jedno ze čtyř sdružení - Společenství autodopravců Čech a Moravy - navíc ve svém samostatném návrhu doporučuje vládě snížit dopravcům daň z přidané hodnoty.

Poslední skupina požadavků směřuje k omezení konkurenčních tlaků v dopravě - například formou zavedení minimálních cen, či formou zákazu vstupu nových firem do tohoto odvětví.

Premiér Miloš Zeman včera potvrdil, že vláda je během příštího týdne připravena s dopravci o jejich požadavcích jednat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video