Z vytopené odbavovací haly hlavního vlakového nádraží v Ústí nad Labem

Z vytopené odbavovací haly hlavního vlakového nádraží v Ústí nad Labem odčerpali hasiči vodu už v neděli, pondělí je vyhrazené úklidu. Nádraží by mohlo začít opět sloužit od úterý. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Povodňové vlaky v Ústí končí, pro dopravu slouží oba silniční mosty

  • 0
Mimořádné vlaky, které při povodních zajišťovaly jediné spojení přes řeku v Ústí nad Labem, končí. Oba silniční mosty jsou již otevřené a ve městě se daří obnovovat i městskou dopravu.

"V neděli se nám podařilo ve velmi krátké době zprovoznit oba mosty přes Labe, počasí v podvečer provoz zkomplikovalo, ale mosty bylo a je možné využívat stále. V tuto chvíli se pozornost soustřeďuje na obnovení spojení odříznutých částí města s centrem a odklízení a zprovozňování ulic, které byly během povodní zaplaveny. Práci komplikuje fakt, že hladina řeky neklesá tak rychle, jak bylo avizováno," řekl ústecký primátor Vít Mandík.

Od deváté hodiny je pro dopravu otevřena v centru města už také ulice Malá Hradební a U Nádraží. Uvolněn tak byl další přístup směrem na Střekov.

České dráhy ve městě uklízejí vytopenou odbavovací halu hlavního vlakového nádraží. "Pro cestující ji pravděpodobně zprovozníme v úterý," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová ČTK.

Vlaky zatím jezdí ze západního nádraží, odkud do pondělí jezdily i mimořádné spoje na střekovskou stranu. Během pondělí podle Šubové skončí, stejně jako povodňové spoje v Děčíně.

Městská doprava jezdí na Střekov již od neděle, jen místo trolejbusů ji zatím zajišťují autobusy. Ty zatím jezdí místo trolejbusů i do čtvrti Krásné Březno.

Neprůjezdný je zatím kruhový objezd pod Větruší

V Ústí nad Labem budou během pondělí pokračovat práce na zprovoznění podjezdu do ulice Drážďanská, čistění ulic na Střekově, mostu přes Bílinu a kruhového objezdu pod Větruší.

"Do města v pondělí dorazí příslušníci armády, kteří budou na odklízení škod nasazeni. Dobrovolníci se již do těchto prací zapojili," uvedla mluvčí města Romana Macová.

V sedmi evakuačních místech zatím v Ústí zůstává 103 lidí, z toho sedm dětí. Hladina Labe ve městě dosahuje 7,2 metru. Od kulminace tak klesla o 3,5 metru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video