Diskuze

Zdravotní ústav varuje před doplňky stravy s kurkumou. Mohou reagovat s léky

Doplňky stravy obsahující výtažek z kurkumy mohou reagovat s některými léky. Kurkuma není vhodná pro pacienty s nemocemi žlučových cest či záněty jater, protože stimuluje vylučování žluči. Informoval o tom Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TV

existuje nějaká studie, která prokazuje, že kurkumin způsobuje záněty jater, když je naopak léčí a lidé se záněty jater a zejména záněty žlučovodů ji především užívají ? Kde je zakopaný pes nebo jádro pudla ?

0 0
možnosti
TV

smazli mi to .. ale rikat, že kurkumin zpusobuje zanety jater 8-o mam psc + uc a kurkuma mi vyznamě pomaha. ale neni pro kazdeho zalezi i na aktualnim stavu atd a zesiluje ucinky protizanetlivych leků... existuje na to několik studii ve zkr. kurkuma+standartni medikamentozni lecba+ zmena zivotniho stylu, prostredi, to jak nahlizite na sebe., atd. redukce stresu. to je to co vam muze vyznamne pomoci.

2 1
možnosti
PHH

Aha, rozumím. Kurkuma dokáže nahradit některé léky, takže je potřeba před ní varovat a nejlíp jí rovnou zakázat. ;-D;-D;-D Farmaceutické společnosti roky vedou tažení proti třezalce, protože je mnohdy stejně účinná, jako některé léky, tak teď přibyla i kurkuma.

Teď zrovna si dávám sklenici mléka s kurkumou. Je to dobré i na některá kožní onemocnění, záněty v zažívacím traktu, proti nachlazení a alegické reakce. ;-)

3 4
možnosti
AP

Tak varování je na místě.

"Ředí" krev a znatelně ovlivňuje pharmakineticu množství léčiv.

Takových doplňků je více a když je bere masa lidí bez informační, nutně to někdo odnese na zdraví.

Sám jí a další věci roky používám. A jsou doplňky, které fungují skvěle (v labce a asi i pro jiné lidi), ale já je musel vysadit nebo "odladit" jejich použití.

2 0
možnosti
LK

180 mg na den je pro představu třeba půl kávové lžičky? Nevíte někdo? Díky za informaci :)

0 0
možnosti
IK

To se nedá říci, s kurkuminem v "čisté" formě se těžko setkáte. Pokud jako zdroj kurkuminu slouží koření kurkuma používané k dochucení potravin, nemusíte si dělat hlavu, tolik, abyste překročil doporučenou dávku látky kurkumin ho sníte těžko, možná kdybyste jedl ve vekém množství samotné koření (ale i tak by bylo nebezpečí předávkování kurkuminem nepatrné, protože se špatně vstřebává).

Pokud jde o potravní doplňky, je množství kurkuminu uvedeno v informacích pro spotřebitele. Někdy to chce trochu sluštění. Např. zde: https://www.superionherbs.cz/obchod/kurkumin/?gclid=EAIaIQobChMIr56R2PHm-AIVeY9oCR3OnwqOEAQYASABEgLXivD_BwE - v jedné kapsli 500mg extraktu kurkumy, obsak kurkuminu 20%, čili cca 100 mg kurkuminu. Pozor i na doporučené dávkování, doporučují 2 - 4 kapsle denně, takže by vás (pokud deklarovaný podíl kurkuminu je dodržen) klidně předávkovali.

Na potravní doplňky je obecně potřeba být opatrný. Není nad nimi takový dozor jako nad léky, takže v nejlepším případě odpovídají tomu, co deklaruje výrobce, v horším jsou neúčinné a jenom z vás tahají peníze, v nejhorším jsou nebezpečné.

Lepší je držet se přirozených zdrojů.

2 0
možnosti