V divadlech šijí roušky, zatímco vy jste mlčel, píše Zemanovi Třeštíková

  • 1232
Velmi ostrý dopis posílá prezidentovi Miloši Zemanovi pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková. Zastala se herců, které prezident napadl ve svém projevu k situaci k epidemii koronaviru v televizi Prima. Napsala mu, že divadla se proměnila v dílny, kde se šijí roušky, zatímco on mlčel a jeho poradce Martin Nejedlý po návratu z Číny porušoval karanténu.

Pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková napsala dopis prezidentovi Miloši Zemanovi. Zastala se herců, na které Zeman ve svém projevu zaútočil.

„V Praze jsou desítky divadel, která se ihned po svém uzavření přeměnila na šicí dílny a vyrábí tisíce roušek pro zdravotníky, domovy důchodců, pečovatelská centra i pro jednotlivé obyvatele. Suplují tak pomoc státu, které se zatím nedostává,“ napsala na Hrad pražská radní Třeštíková, která byla zvolena za uskupení Praha sobě. Dopis zveřejnila i na svém Facebooku.

Prezident ve svém projevu poděkoval Číně za to, že kvůli koronaviru posílá do Česka roušky i respirátory. „Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků,“ řekl Zeman. Pro pomoc přitom letělo z Kyjev ukrajinské letadlo Ruslan a Čína tak v tomto konkrétním případě Česku pomáhá.

V části projevu, který vadí radní pro kulturu Třeštíkové, napadl Zeman herce. „Herci, z nichž někteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti,“ prohlásil doslova prezident. Návštěvy domovů důchodců jsou přitom z rozhodnutí Bezpečnostní rady státu zakázané.

„Kulturní obec, která bude jednou z ekonomicky nejhůře postižených sfér, v uplynulých týdnech naší zemi pomáhala, jak jen to šlo, zatímco Vy jste coby prezident republiky mlčel, Vaši arogantní pobočníci porušovali karanténu, roznášeli po Praze smrtelně nebezpečný virus a nikdo z vašeho okolí nemusel řešit svou finanční budoucnost,“ napsala Zemanovi pražská radní.

„Svým projevem jste nespravedlivě a hrubě urazil desetitisíce skvělých lidí, kteří svým sousedům každý den nabízejí úlevu duše a dnes pomáhají, kde to jen lze,“ píše na Hrad Třeštíková a vyzvala Zemana k omluvě. Také řada opozičních politiků se k projevu Zemana vyjádřila kriticky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video