Joachim Gauck přichází na volbu nového německého prezidenta (18. března 2012)

Joachim Gauck přichází na volbu nového německého prezidenta (18. března 2012) | foto: Reuters

Sdílíme s vámi bolest, píše německý prezident Klausovi k výročí Lidic

  • 332
Prezident Václav Klaus dostal u příležitosti 70. výročí vyhlazení Lidic dopis od svého německého protějšku Joachima Gaucka. Hlava sousedního státu píše, že Němci sdílí bolest a soucítí s přeživšími.

Klaus dlouhý dopis převzal v pátek z rukou německého velvyslance Detlefa Lingemanna.

"Chtěl bych ujistit Vás i český národ, že bolest nad obětmi sdílíme a že soucítíme s přeživšími, z nichž někteří ještě jsou mezi námi," napsal Gauck prezidentu Klausovi. Reakci nacistů po atentátu na Reinharda Heydricha označuje německá hlava státu jako "krutou mstu s nesčetnými oběťmi". Němci jsou si prý vědomi své historické odpovědnosti a za vyhlazení Lidic a Ležáků se stydí.

Klaus Gauckovi odepsal, že si psaní velmi váží a bere ho jako pozitivní gesto. "Velmi si cením Vaší snahy dát nový impuls k překonání zbytků nedůvěry, které ve veřejnosti na obou stranách naší společné hranice přetrvávají," kvituje dopis z Německa Václav Klaus (plné znění Gauckova dopisu i Klausovy odpovědi si přečtěte zde).

Dopis německého prezidenta vyvolal kladnou odezvu i v samotných Lidicích. "K tomu se ani nedá víc říct. To je opravdu gesto smíření, toho gesta si vážím," řekla ČTK starostka obce Veronika Kellerová.

Na dopis reagovali i lidé, kteří masakry přežili. Potěšil Jarmilu Doležalovou, která se sestrou jako jediná přežila vyhlazení Ležáků. Je to pomyslné zadostiučinění vůči obětem, uvedla. Dopis přivítala i Miloslava Kalibová, jedna z lidických žen, která přežila vypálení obce.

Nacisté zahájili likvidaci Lidic 9. června 1942. Postříleli lidické muže, ženy a děti putovaly do koncentračních táborů. Zničeny byly i stavby, nacisté chtěli vesnici úplně vymazat z map, dokonce pro odvoz sutin postavili zvláštní železniční trať.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video