Doma uklízí ženy, pomáhá čtvrtina mužů

  • 273
Názory na rozdělení práce v domácnosti mají Češi moderní. Většina lidí si myslí, že o výchovu dětí, úklid i finanční zajištění rodiny by se měl muž se ženou podělit rovným dílem. Jenže realita je jiná. Žena je ta, která uklízí, vaří, pečuje o děti a ještě přináší peníze do rodinné kasičky.

Vyplývá to z Národní zprávy o rodině, kterou vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí a která shrnuje výsledky několika výzkumů o českých domácnostech.

Rovným dílem se o domácí práce dělí jen každá čtvrtá domácnost. V těch ostatních uklízejí ženy. Co se týče vaření, to je čistě ženskou záležitostí dokonce ve více než 84 procentech rodin.

"Nijak mě to nepřekvapuje. Vím totiž, že i když je muž ochotný jít na mateřskou, o dítě se postará. Ale úklid stejně přenechá ženě," říká Táňa Churáčková ze společnosti Aperio, která se zabývá rodičovstvím.

Je to paradoxní: život českých rodin je úplně jiný než před čtvrtstoletím. Ale na dělbě práce v domácnostech se za tu dobu nic převratného nezměnilo. Tak například v roce 1972 ženy věnovaly úklidu, vaření, nákupům a praní denně pět hodin a 20 minut. Dnes jsou to hlavně díky technice, jako mikrovlnné trouby či myčky nádobí, "jen" tři hodiny a 25 minut.

Ale pořád je to skoro dvakrát tolik, než kolik obětují muži. Ženy totiž věnují práci pro domácnost z každého týdne skoro celý jeden den. U mužů je to jako kdysi stále stejné číslo: jen o něco víc než půlden, přesně třináct hodin.

Vaření? To je pro ženy
"Největší rozdíly jsou v těch rodinách, kde jsou předškolní děti. Tam ženy věnují domácnosti třikrát víc času než muži," konstatuje Národní zpráva o rodině vypracovaná ministerstvem práce a sociálních věcí.

Když už muži doma pomáhají, tak nejčastěji s výchovou dětí – na mateřské je sice jen jedno procento mužů, ale stejným dílem jako žena pečuje o děti víc než třetina mužů.

Vaření je však doménou žen. Jen ve dvou procentech domácností vaří výhradně muž a v dalších dvou procentech je muž tím členem rodiny, který se stará o čistotu domova. Ale pokud žena začne s úklidem, přiloží ruku k dílu každý čtvrtý muž.

"Čeští muži jsou sice ochotní pomáhat, ale nevědí jak, a taky je k tomu ženy musí vybídnout. To takový Švéd na nic nečeká. Ten ví, co je třeba, a jde to udělat," říká psycholog z brněnského Národního centra pro rodinu Josef Zeman.

Podle něho v severských zemích změnilo mužský pohled na domácnost to, že se zapojili do péče o dítě. "Otcové tu povinně chodí na dvouměsíční mateřskou. A když vidí, kolik práce to obnáší, jsou víc ochotni pomáhat," říká.

Podobnému vývoji podle něho neunikne ani Česko. "Role ženy se změnila, a to nejde vrátit. Ona už není ekonomicky závislá na muži, a proto čím dál víc tlačí na rovnoprávnější rozdělení rolí při domácích pracích," míní psycholog.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video