Jsme připraveni jednat o jakémkoliv jiném realistickém řešení, vzkázala trojkoalici ČSSD.

Jsme připraveni jednat o jakémkoliv jiném realistickém řešení, vzkázala trojkoalici ČSSD. | foto: MF DNES

DOKUMENT: Prohlášení politického grémia ČSSD

  • 10
Pokud sociální demokraté nedostanou do pátečního rána od trojkoalice reálný návrh, jak chce rozpracovat programové prohlášení nové vlády, nebudou už uvažovat o podpoře jejího kabinetu. Rozhodlo o tom grémium ČSSD, jeho prohlášení čtěte níže.

Pan předseda Topolánek chce přenést svou bezradnost, kterou projevuje v jednání o povolebním uspořádání, na ČSSD.

Pokud během dneška nebo zítřejšího rána nepředloží ODS a její političtí spojenci ve sněmovně reálný koncept (nástin) rozpracování programových cílů - tzv. desatera - které vzali jako základ zpracování programového prohlášení Topolánkovy vlády, nebude již sociální demokracie uvažovat o programové podpoře vlády tzv. trojkoalice.

Vyzýváme proto strany trojkoalice k politickému realismu a konstruktivnímu jednání. Také poslední návrhy ČSSD na odblokování situace v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR byly včera trojkoalicí odmítnuty.

Trojkoalice při jednání klade vždy další podmínky a požadavky a v zásadě si chce vynutit od ČSSD již nyní příslib podpory Topolánkově vládě.

Před týdnem předsedové ODS a KDU-ČSL požadovali zahájit jednání o možných programových průnicích s ČSSD. O tom, že by požadovali příslib podpory Topolánkově vládě, přitom nebyla ani řeč. Toto tvrzení lze dokázat výroky představitelů těchto stran z pátku minulého týdne.

Trojkoalice v tomto týdnu však v zásadě ani nechtěla jednat o programu, ale vynucovala si jednání o státním rozpočtu na rok 2007. Trojkoalice tedy jedná ultimativně a nekonstruktivně.

Pokud trojkoalice neobnoví dnešního dne jednání s ČSSD a nepředloží:
 - přijatelný výchozí programový dokument (koncept rozpracování programových cílů)
- přijatelnou pracovní agendu pro další jednání, nevidí ČSSD pokračování jednání s trojkoalicí o eventuální programové podpoře Topolánkovy vlády jako smysluplné.

ČSSD je připravena jednat o realistickém povolebním uspořádání okamžitě. V případě, že trojkoalice již považuje svůj projekt za "mrtvý", je připravena jednat o jakémkoliv jiném realistickém řešení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video