Podle Nečase je ODS vyjádřením lidoveckého ministra Cyrila Svobody zaskočena.

Podle Nečase je ODS vyjádřením lidoveckého ministra Cyrila Svobody zaskočena. | foto: Václav Pancer, MF DNES

Dohoda „Klaus za církve” neexistuje, zlobí se ODS

  • 208
Občanští demokraté popírají, že by s lidovci uzavřeli před volbou prezidenta obchod, o němž hovoří Cyril Svoboda. Podle něj lidovci podpoří Václava Klause, když jim ODS pomůže prosadit majetkové vyrovnání s církvemi. "O žádném takovém obchodu nevíme," prohlásil místopředseda strany Petr Nečas.

Nečas namítl, že návrh na majetkové vyrovnání státu a církví, který ve středu schválila vláda, měl jednomyslnou podporu všech členů kabinetu. Tedy i ministrů, kteří podporují Klausova protikandidáta Jana Švejnara. - více zde

"Ve vládě pro ten návrh hlasovali všichni včetně ministrů za Stranu zelených - a je rozhodně nelze podezírat z toho, že by to bylo součástí obchodu pro nějakou prezidentskou volbu," řekl také šéf klubu ODS Petr Tluchoř.

Podobné spekulace trápí i prezidenta Klause. "Včera jsem se vyděsil, když vznikly zprávy o tom, že se o této věci debatuje v souvislosti s prezidentskou volbou. Prosím vás, to opusťme, takovéhle debaty nejsou na místě a tyhlety spekulace mě nebaví, netěší a zásadně se do nich nezapojuji," uvedl prezident.

. Svoboda přiznal "kupčení" o Hrad

Poslanecký klub ODS dnes na svém výjezdním zasedání v Choceradech na Benešovsku přijal usnesení, ve kterém vyzval všechny zákonodárce k podpoře Klause.

"Jsme pevně přesvědčeni, že znovuzvolení Václava Klause bude pozitivním krokem vedoucím k upevnění silné ekonomické i zahraničněpolitické pozice ČR a přispěje ke stabilizaci společenské atmosféry, nezbytně nutné při uskutečňování reformních kroků důležitých pro celou zemi," píše se v něm.

Součástí usnesení je i zmínka o tom, že ODS považuje dohodu o narovnání vztahu státu a církve za přijatelný kompromis výhodný pro všechny občany Česka.

"Já si myslím, že tahle vládní konstelace je jediná a možná na dlouhou dobu poslední, která je schopna takové vyrovnání státu a církví přijmout," myslí si Tluchoř. Připomněl, že komprosmisní vládní návrh odblokuje tisíce hektarů pozemků v malých obcích.

Prezidentské volby
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video