Premiér Petr Nečas po jednání K9 (8. dubna 2011)

Premiér Petr Nečas po jednání K9 (8. dubna 2011) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Dodatek slibuje reformy i konec „zlatých padáků“ pro státní manažery

  • 52
Všechny tři vládní strany ve čtvrtek podepsaly dodatek koaliční smlouvy. Podle jeho znění se strany zavázaly hlavně k prosazení zdravotní, důchodové a daňové reformy. Mimo to ale obsahuje i mnoho detailů, například sjednocení systému ohodnocování manažerů státních podniků.

Vláda ve čtvrtek podle slov premiéra Petra Nečase "konečně zažehnala vládní krizi". V dokumentu se mimo jiné zavázala prosadit důležité reformy - důchodovou, daňovou a zdravotní.

Vláda se dále v dodatku zavázala, že na začátku roku 2012 prosadí loterijní zákon. Právní osoby v tomto sektoru budou osvobozeny od platby daní, ale zavede se nová loterijní daň. Cílem je vybrat více peněz z hazardu.

V příštím roce se zvýší snížená 10% DPH na 14 procent, rok 2013 přinese jednotnou daň 17,5 procenta. Výnos půjde ve prospěch důchodové reformy.

DOKUMENT: Úplné znění dodatku ke koaliční smlouvě

Závazek zazněl i z pohledu dodržení schodku ve výši 135 miliard korun pro tento rok a dosažení vyrovnaného rozpočtu do roku 2016. V dodatku se nachází zřejmě i reakce na přemrštěné "zlaté padáky" manažerů Českých drah. Ve státních podnicích se zavede systém jednotného ohodnocení manažerů s cílem posílení efektivity a spravedlivosti odměňování.

Vláda také chce maximálně omezit možnost anonymně vlastnit firmu a zároveň zruší povinnost zaměstnavatelů ohlašovat volná pracovní místa.

Do roku 2013 by měly být připraveny elektronické státní maturity a zaveden systém efektivnějšího financování českého školství.  Koaliční strany se také zavázaly, že příští volba prezidenta by už měla proběhnout přímou volbou.

Zdravotní péče se rozdělí na základní a nadstandardní

Od příštího roku by se měla jednoznačně rozdělit také zdravotní péče. Definice nadstandardní péče by podle dodatku měla vzejít ze spolupráce fakultních škol, ČLK a zdravotních pojišťoven do 1. ledna 2012.

Pacient bude muset být poskytovateli zdravotní péče informován o rozsahu i ceně dražší péče i o tom, že má právo být ošetřen v rámci základní péče zdarma. Jinak zdravotnickému zařízení bude hrozit pokuta až 1 milion korun a v případě opakování rozvázání smlouvy s pojišťovnou.

Spoluúčast pacientů se také zvýší z dosavadních 17 procent až na 22 procent v roce 2014. Mezi lety 2012 a 2014 chce vláda ve zdravotnictví ušetřit 5,5 miliardy korun, ale ne na platech zdravotnického personálu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video