Diskuze

I mezi šiřiteli konspirací bývají velmi chytří lidé, říká analytik

Boj s pandemií se během roku stal i bojem s nesmysly a s nejrůznějšími konspiračními teoriemi. Kde se berou? Jak to, že jim věří stále více Čechů? A lze jim nějak efektivně čelit? Hostem moderátorky Elen Černé a pořadu Rozstřel byl analytik ústavu STEM Nikola Hořejš, který je autorem výzkumu o šiřitelích dezinformací na internetu v Česku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PF

Nejvyšší čas zavést ministerstvo pravdy, zakázat internet, cenzurovat ho totiž už nestačí, a pálit tiskoviny neodrážející ten jediný správný pohled na svět...

0 0
možnosti
ZH

A mezi těmi, co věří mainstreamovým médiím, tím pádem stoupá procento hlupáků. :-)

0 0
možnosti
LJ

Zvláštní, že pan STEM analytik Hořejš nezmínil nejnebezpečnější konspirátory a dogma, za nimiž se neustále vrší miliony mrtvol.

Začali to tzv. Křesťané a pokračují v tom jejich oponenti Muslimové.

Může pan analytik STEM nějak vysvětlit, že víra v Ježíše nebo Mohameda a jejich krvavé prosazování není konspirace, tedy spolčení teoretiků a mocných za účelem ovládání druhých?

To jsou konspirace oblbujících miliardy lidí! Ale někdo je jimi pověřen jakýkoliv jiný proud myšlení zadupat hned v zárodku.

Pokud se bude ateista smát mé alobalové čepici, pak to chápu. Ale pokud se mně vysmívá věřící žid nebo křesťan nebo demokratista, pak by se měl nejdřív podívat do zrcadla.

0 0
možnosti
JS

J97a51n 68S24o13u72č14e20k

19. 3. 2021 10:19

Mnohé tzv. konspirační teorie se časem ukázaly být pravdivé. Mnohé konspirační teorie rozšiřují samotná média (a nemluvím o bulváru) i politici. Nejnovější konspiraci jsem včera slyšel od ministra zdravotnictví, který v senátu prohlásil, že člověk očkovaný proti covidu již nemůže onemocnět a nemůže být infekční.

8 2
možnosti
RA

A ještě mnohem, mnohem, mnohem větší množství konspiračních teorií se jich ukázalo jako totální blbost. Konfirmační zkreslení. Člověk má pocit že X má pravdu, protože věc Y co řekl se ukázala být jako pravdivá, a přitom ignoruje že X také řekl ABCDEFGHCHIJKLMN, které pravdivé nebyly.

0 0
možnosti
ZC

Konspiracím věří zčásti také líní lidé, kritické myšlení je totiž duševní námaha.

1 4
možnosti
KS

Fakt je, že kolikrát jsou ti lidé chytřejší než elfové.

1 0
možnosti
PT

Konspirační teorie jsou skvělým nástrojem a obranou proti manipulaci, propagandě či „vymývání mozků“. Proto se nad nimi zamýšlejme, diskutujme o nich a nenechme se uzurpovat tvůrci mainstreamových „pravd“ či zastrašit cenzurou. Nenechme se šikanovat za to, že „mainstreamové pravdy“ zkoumáme, ověřujeme či dokonce o nich pochybujeme

4 2
možnosti
PG

P76e62t23e94r 36G36l44o75s

19. 3. 2021 8:45

Problem je v tom, že dnes už snáď neexistuje objektívne mainstreamove médium, ktoré by sa pokúsilo zorganizovať napríklad debatu oboch táborov a tým tak situáciu osvetliť.

Ono totiž nič nie je čierno-biele.

Napríklad očkovanie a ich odporcovia.

Odporca očkovaní bude vravieť, videl som, čítal som vyjadrenie tých a tých lekárov alebo vedcov, že po rozšírení pneumokokovej vakcinácie prišlo k výraznému nárastu týchto ochorení.

Klame ten lekár v tom videu, či nie?

Prosím o debatu oboch táborov, predloženie dôkazov pro a proti.

A takýto prístup by mal byť ku všetkým kontroverzným témam, či už covid, migranti a pod...

Podľa mňa to je úloha médií, ale nie prezentovanie len jednoho názoru tej správnej strany.

2 0
možnosti
RA

Ale debata obou táborů může být tam, kde jsou obě strany v podobné pozici. Nejsou. V naprosté většině případů má jedna strana drtivou převahu a "debatou obou táborů" jen dosáhnete toho, že ta druhá strana bude vypadat pravděpodobněji. Mnozí lidé nebudou řešit co opravdu zaznělo, ale to že vůbec o něčem proběhla diskuze. třeba debatovat se zastánci ploché Země je ztráta času.

0 0
možnosti
AS

Pak jsou lide jako ka kteri siri konslirace a maji srandu z toho kdyz nekdo zacne verit, ze to tak muze byt :-D

0 0
možnosti

J95a19n 54Č33u82p

19. 3. 2021 6:32

Pane autore, vy jste nám to ale vysvětlil;-D;-D. Pokud by lidé neuvěřili "konspiračním teoriím", tak se stále učíme, že země je placatá a nesou ji na svých krunýřích 4 želvy.

5 2
možnosti
Foto

To o kulatosti země je konspirace..

1 2
možnosti