Diskuze

Tisíce dětí v exekuci. Může za to jízda načerno nebo nevrácené knížky

Vláda v pondělí podpořila návrh, aby dluhy nezletilých přešly na jejich rodiče či zákonné zástupce. Exekutorská komora v minulém roce evidovala celkem 3 476 exekucí vůči lidem mladším osmnácti let. Nejčastěji se do dluhových pastí dostávají kvůli jízdě načerno v MHD a nebo nezaplaceným upomínkám z knihovny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BH

Ať si klidně jde dluh za dítětem, ale jen pokud je do třech let od vzniku osobně kontaktováno a poučeno o důsledcích. Samozřejmě minimálně do patnácti let věku bez příslušenství a hned se na tom přestane rejžovat.

0 0
možnosti
JJ

Jako že exekutor kontaktuje šestileté dítě a poučí je o důsledcích toho, že nebude platit dluh, který jeho jménem udělali jeho zákonní zástupci - a pak už bude všechno OK?

0 0
možnosti
OU
RC

Exekuce ale neni prestupkove ani trestne pravni rizeni. Je to bezne obcanskopravni rizeni.

0 0
možnosti
VH

Hlavne to hodte na rodice a nebo na zakone zastupce ditete,to abyste o nic neprisli,"demokrati."

1 1
možnosti
PD

a na koho jiného to chcete házet? odpovědnost mají jednoznačně rodiče

4 0
možnosti
LM

Jasny nebudeme resit, zdali nejakej pubertak at uz umyslne ci neumyslne dostane pokutu a pak na to zapomene a nebo si neuchova potvrzeni o zaplaceni pokuty po dobu 10 let, aby az po deviti letech a 8 mesicich az na ne dopravni podnik vytasi 6 mistnou sumu, meli jakoukoli moznost se branit....

Budeme resit kdo celou tu exekucni mafinerii zaplati misto nich...

2 0
možnosti
JH

Jak vůbec probíhá nalézací řízení,když 6 leté dítě nemá občanku a případný kolizní opatrovník v nedohlednu.Jak je možné uzavřít smlouvu s mobilním operátorem ?

2 0
možnosti
VP

Občanský průkaz dnes může mít i kojenec, ale samozřejmě není podstatné. Ono to není tak jednoduché, jak to z článku může podle článku vypadat. To že to exekutoři vymáhají tímto způsobem je sice do nebe volající prasárna, ale všemu předchází nesoučinnost jejich rodičů, kteří jsou na vznik dluhu upozorňováni v souladu se zákonem nejdříve věřitelem, pak případným soudem, nebo exekutorem.

2 0
možnosti
JD

takže dalši kolonka v poplatkach pro exekutora, videl bych navýšení častku o +5tis dohledat rodiče deti je složite a poslat jim dopis

0 0
možnosti
MJ

A zase ti exekutoři!! Kdy už konečně tento národ pochopí, že je potřeba tuto svoloč odtrhnout od zlatých koryt, protože přeci není normální, aby si účtovali nehorázné a nemravné náklady, protože mnohdy po dlužníkovi požadují 100x víc než je dluh.

5 2
možnosti
PD

exekutor vymáhá jen to, na co má soudní rozhodnutí. takže jestli chcete někomu nadávat, tak potom jednak rodičům, že neplatili za děti a druhak institucím, že to nevymáhaly po rodičích

1 5
možnosti
VH

Neskutečná prasárna. Dokud se o dětských exekucích nezačalo mluvit a psát, tak mě vůbec nenapadlo, že je možné, aby něco takového vůbec existovalo. Žila jsem v přesvědčení, že za dítě do 18 jsou zodpovědní rodiče a všechny eventuální dluhy dětí jdou automaticky za nimi. Tohle nemá ve světě obdobu. Kdo tohle odhlasoval? Kde jsou zodpovědní poslanci? Budou se zodpovídat, a to doslova, z tohoto zločinu?

5 1
možnosti
JK

Pak je ale třeba aby dítě do 18 let bylo zcela právně nezpůsobile a bez podpisu rodičů nemohlo dluh udělat

1 2
možnosti
KK

Pokud se jednalo o dluhy za odvoz odpadů, tak je v pořádku, že za to nesou odpovědnost rodiče. Ale u dluhů za jízdu na černo, nebo za pozdě vrácené knihy, by spíše stálo za úvahu, zda ty dluhy z výchovných důvodů neponechat na dětech, ale oproštěné od různých dalších poplatků z prodlení atd. Pak by dítě po dovršení dospělosti nemělo exekuce v řádů 10 tisíců, ale třeba jen pár stovek max. tisíc a třeba by si pamatovalo, že má také nějakou odpovědnost za své činy.

2 4
možnosti
VS

Někoho vychovávat v osmnácti, je sakra pozdě.

1 1
možnosti
JK

Klidně přesun na zákonného zástupce. Ale zároveň musí platit, že bez souhlasu zákonného zástupce dluh nevznikne. Není přece možné zodpovídat za něco, co nemohu reálně ovlivnit

4 2
možnosti
VS

Klidně můžeme přesunout škodu za rozbití okna na zákonného zástupce.

Ale zároveň musí platit, že bez souhlasu zákonného zástupce rozbití okna nevznikne, není přece možné zodpovídat za něco, co nemohu reálně ovlivnit.

(To ovlivnění se nazývá výchova.)

0 0
možnosti