Desítky lidí stále čekají na elektřinu

Ani do nedělního večera nestihli technici Severomoravské energetiky opravit všechny poruchy na nízkém napětí, které napáchala páteční vichřice. Desítky lidí čekaly na obnovení dodávky elektřiny ještě večer. Mnohé rodiny byly nejen bez světla, ale i bez tepla.

"Máme plynové kotle s oběhovým čerpadlem na elektrický pohon. Asi sto padesát rodin bylo bez vytápění třicet hodin," uvedl Rostislav Sochorec z ulice Pod nemocnicí v Ostravě-Porubě.

"Některé domy prochladly velmi rychle. Chodili jsme doma v kabátech. Museli mnohokrát volat všude možně, než se konečně objevil technik," stěžoval si.

U transformátoru, na který jsou domky pod nemocnicí napojeny, se utrhla v pátek před polednem větev a spadla na vodiče, které vedou k transformátoru. "Pojistky vyhořely a transformátor se odpojil," vysvětlil Sochorec.

V bývalém severomoravském kraji, který Severomoravská energetika zásobuje elektřinou, způsobil silný vítr celkem osm set jedenáct poruch na nízkém i vysokém napětí.

Výpadky, které způsobily spadlé stromy a větvě, polámané sloupy a stožáry a poškozené transformátory, postihly dvě stě tisíc odběratelů. (O pátečních rozmarech počasí - více zde)

"Na Ostravsku je již až na ojedinělé případy dodávka obnovena, zbývá dvacet pět poruch na Karvinsku a Třinecku, a to v domácnostech. I tyto bychom měli do pozdního večera odstranit," informoval večer mluvčí Severomoravské energetiky Pavel Nováček.

Dodal, že jde o dosud největší letošní kalamitu. "Škody na našem zařízení budou mnohamilionové," uvedl.

Vichřice způsobila problémy v celém regionu. Poruchy nebyly moc závažné, ale bylo jich hodně, takže je energetici odstraňovali postupně.

"Posílili jsme osádky poruchové služby o lidi z našich dceřiných společností, v terénu byli všichni, avšak omezoval nás počet těžké techniky, kterou jsme při odstraňování stromů potřebovali," vysvětlil.

Ilustrační foto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: kalamita, Ostravsko

Video