MF DNES vyhrála "grafického Oscara".

MF DNES vyhrála "grafického Oscara". | foto: iDNES.cz

Deník MF DNES opět získal prestižní mezinárodní ocenění za grafiku

  • 80
Jedna z významných evropských cen za novinovou grafiku putuje do redakce deníku MF DNES. List uspěl ve dvanáctém ročníku soutěže European Newspaper Award. Ceny bývají přirovnávány k obdobě filmových Oscarů v oblasti grafiky evropských novin a časopisů.

Ocenění v kategorii Vizualizace získala MF DNES za grafické zpracování dvou stránek rubriky Publicistika: jedna stránka rozebírá plánové škrty ve státní sektoru, druhá popisuje překvapivé vzkříšení české pravice po sněmovních volbách v květnu tohoto roku.

Informaci o vítězích zveřejnili organizátoři na své webové stránce. Cenu uděluje porota sestavená z předních odborníků.

Autorem podoby obou stránek je art director Petr Hořejší. "Petru patří velký dík, jeho práce si hodně vážíme, protože se jedná o velice prestižní ocenění," řekl šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský.

Nejde o první ocenění v rámci této soutěže, kterou MF DNES získala. V roce 2008 získal deník cenu hned v několika kategoriích. A loni uspěla MF DNES v kategorii přílohy - a to za sobotní sešit Víkend, který obsahuje i sekce Scéna a Kavárna.

Nejlepší noviny jsou z Dánska

Porotcům se líbil například Víkend přinášející reportáž o tom, jak byli zástupci některých politických stran ochotni prosazovat změnu loterijního zákona výměnou za sponzorský dar. Víkend v oceněné podobě vyšel poprvé loni. I jeho podoba je dílem Hořejšího.

Titul Noviny roku v hlavní kategorii Celostátní deník letos získal dánský list Politiken.

Soutěž reaguje i na rychlé technologické změny, které dnes média ovlivňují. V tomto roce se poprvé vyhlásila kategorie iPad a mobilní zařízení. Zvláštní uznání zde získal německý deník Frankfurter Rundschau.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video