Vláda podala demisi, Zeman ji přijal. Babiš stihne zpřísnit boj s covidem

  • 1404
Vláda Andreje Babiše podala ve čtvrtek ráno demisi a prezident Miloš Zeman ji odpoledne přijal. „Akceptujeme, že vyhrála pětikoalice, která má 108 poslanců,“ řekl po jednání vlády Babiš. Premiér po jednání vlády také avizoval, že ještě v pátek vláda přijme významná proticovidová opatření.

Vláda podle Ústavy ČR musí demisi podat vždy po ustavující schůzi Sněmovny po volbách, která skončila ve středu. Dopis s rozhodnutím o demisi prezidentská kancelář převzala ve čtvrtek 8:30.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček později odpoledne na Twitteru oznámil, že hlava státu demisi vlády přijala a Zeman Babiše pověřil prozatimním vykonáváním funkce předsedy vlády. 

Zeman se podle něj chce sejít s předsedou ODS Petrem Fialou i kandidáty na ministry. Kabinet by prezident mohl jmenovat v řádu týdnů v Lánech, pokud bude propuštěn z nemocnice. 

Pracoval jsem pro stát se stejným nasazením jako pro bývalou firmu, říká premiér

Babiš odmítl, že by Česko předával budoucímu premiérovi Petru Fialovi z ODS v nějakém rozvratu. Babiš zdůraznil, že Česká republika má šesté nejnižší zadlužení ze států Evropské unie.

Odpůrci očkování odpověděli: brutální fotky ke kampani předělali

Předělané slogany u nové očkovací kampaně (11. listopadu 2021)

„Vždycky jsem pracoval pro stát se stejným nasazením jako pro svou bývalou firmu,“ prohlásil po mimořádném jednání kabinetu. Ještě v demisi se v pátek ráno Babišova vláda sejde, aby přijala nová významná proticovidová opatření.  Sdělil pouze, že jejich cílem bude motivace k očkování.

Například v sousedním Rakousku kvůli epidemii přestali lidem uznávat negativní výsledek testů na covid i v restauracích či v lyžařských areálech. Jeden z ministrů redakci iDNES.cz řekl, že právě směrem k omezení uznávání testů se úvahy vlády ubírají.

Novou vládu tvoří pět stran, povede ji Fiala

O nové vládě začala po říjnových sněmovních volbách vyjednávat koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, s koalicí Pirátů a hnutím STAN. Na počátku tohoto týdne podepsali zástupci těchto pěti stran smlouvu o fungování v době vládního mandátu a o společném programu.

Poslanci ve středu zvolili novou šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou z TOP 09 a zatím pět ze šesti místopředsedů dolní komory parlamentu.

V úterý pověřil Miloš Zeman jednáním o sestavení nové vlády předsedu ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu. Sestavuje vládu, která se bude ve Sněmovně opírat o 108 poslanců ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů.

Nová vláda vznikne na základě výsledku říjnových voleb, které vyhrála koalice Spolu se ziskem 27,8 procenta hlasů. Druhé ANO podpořilo s 27,1 procenta voličů a koalici Pirátů a Starostů 15,6 procenta. Do Sněmovny se dostalo ještě hnutí SPD se ziskem 9,6 procenta hlasů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video